25 juli 2013

Smultronparfait, vilken lyx!

En gång var jag på bröllop där efterrätten som serverades var parfait gjord på brudparets egenplockade smultron. Åh, vilken dröm det var! Ja, i alla år sedan dess har jag drömt om att kunna göra min egen smultronglass.

Just smultron är så knepiga bär, vansinnigt somriga och goda men inte så lyckade att koka sylt på - om man nu skulle få ihop till mer än ett grässtrå ...



På Gotland fick dottern och jag ihop tillräckligt för att jag skulle ge mig på att göra en väldigt enkel och vansinnigt god smultronparfait. Ingen glassmaskin behövs, hur ofta har man en sådan på landet (där man å andra sidan skulle behöva den!!!)?

Och så här ser en klick av den goda glassen ut när den hamnat på bordet!

Smultronparfait
10 lyxiga portioner
1 liter smultron
5 dl vispgrädde
5 dl socker
5 ägg

Vispa ägg och socker riktigt, riktigt vitt och pösigt. Vispa grädden fast. Blanda försiktigt ihop grädde, smultron och äggblandning. Häll i form (det blev en hel avlång brödform i aluminium) och frys i minst sex timmar.
Så enkelt.
Så gott.
Så passande till Månadens sötsak - semester

Så fanns det ju de som plockade annat än smultron ...

2 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vad lyxigt att baka med smultron! Det är ett så ljuvligt litet bär!

Marie Bergman - Om livet på Cypern sa...

Åh det har jag aldrig smakat. Men det låter ju helt suveränt gott =)