Vi testar olika recept på rullrån
I julklapp fick jag ett önskat rånjärn av mina söner. Jag älskar rullrån! Nu ville jag testa järnet, men var hittade jag det bästa receptet?
Klart att jag googlade, då såg jag att det ständigt återkommande var det som stod på Fredriks fika, så det provade jag. Sedan testade jag ett från en bakbok; "Alla sorters kakor" av Bisse Grenert.
Jag var inte nöjd med något av dem, så jag skrev på Instagram och efterlyste recept. Fick, förutom alla tips om Fredriks fika, tre andra snarlika svar. Monika, Karin och Ullis hade alla ägg i sina recept.
Jag bakade och bakade, tillsatte vatten för att få sprödare rån,
![]() |
Så här spröda vill jag ha rånen |
tillsatte mer vaniljsocker för att få godare rån, testade med kardemumma för att få annan smak och hade till sist massor av rullrån!
Då var det dags för en smakprovning för maken och två söner. Sex olika rån smakade vi på, de fem på nästa bild samt det tjockare från kokboken. Resultatet? Vi tyckte lika men olika!
Kokboksreceptet
100 g smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl
1,5 dl vatten
Fredriks fika-receptet
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
I båda recepten smält smöret och det får svalna. Så blandas socker, mjöl och vatten slätt innan smöret tillsättes.
Jag tillsatte vaniljsocker till kokboksreceptet för att det skulle smaka något, dessa rån blev väldigt tjocka och blev makens favorit. Yngste sonen och jag själv tyckte minst om dem. Äldste sonen tyckte om dem men mer som kaka än som rån.
Av Fredriks recept gjorde jag tre varianter; först som det stod, sedan tillsatte jag mer vatten för att få dem sprödare och så en sista omgång smaksatt med kardemumma. Ingen av oss gillade originalreceptet. Ingen av sönerna gillade kardemummavarianten. Jag tyckte att den utspädda var god och absolut bäst av de äggfria rånen.
Monikas recept (samma som Ullis, men med lite mindre vaniljsocker)
1 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl smält smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vatten
Karins recept
2 ägg
1,5 dl socker
130 g smält smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
3 msk kallt vatten
lite citronsaft
Ägg och socker vispas pösigt innan övriga ingredienser blandas i.
Här tillsatte jag vaniljsocker i båda recept (vilket gör Monikas identiskt med Ullis) och spädde Karins med vatten. Jag hade gjort både smeter samtidigt så Karins kanske blev onödigt tjock i väntan på gräddning, men de var olika i konsistensen redan från start trots Karins extra ägg.
Vi tyckte alla att Karins smakade för mycket ägg, men att sprödheten var bra efter att jag spätt ut smeten. Monika/Ullis fick bäst betyg av mig och sönerna men vi vill ha ännu mera vanilj. Maken var inte alls förtjust.
Kontentan blir nog att Fredriks utspädda och Monika/Ullis är vinnare i rullade rån, men bakboken om man vill göra glasskålar som håller lite bättre. Det är inte helt lätt, det där med tycke och smak!
![]() |
Jag har inte den speciella rullpinnen utan använde ett runt trähandtag och en lång plastpincett, det gick alldeles utmärkt! |
Kommentarer
Tack för att du tittade in och delade med dig av tips ang mitt trista problem. Jag och mannen har läst igenom och kollat lite, men jag tror dessvärre inte att det är lösningen...? Har hört av någon annan som använder firefox att den inte hade några som helst problem, det känns mest som att en del har otur och att det dyker upp annat otrevligt från cyber-världen :(
/Maria
Ett gammalt recept där man mäter med kkp (kaffekopp) 1 kkp = 1 1/2 dl.
1 kkp socker
1 kkp vetemjöl
1 kkp potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt (gör dem spröda, kan användas också i skorpor för att göra dem sprödare)
1 msk vaniljsocker
allt blandas i en skål
1kkp smält smör blandas med
1 kkp mjölk
1 st ägg vispas ned
blandas ned i skålen med torra ingredienser.
fast i en något annorlunda variant: (1 kkp = en kaffekopp = 1,5 dl)
1 kkp socker
1 kkp vetemjöl
1 kkp potatismjöl
1 kkp vatten
1 kkp smält smör
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
Smält smöret och blanda med vattnet.
Alla ingredienser blandas sedan i en bunke.
Rånjärnet värms på båda sidor och lite av
smeten hälls på mitten av järnet.
Vänd järnet, så att rånet gräddas på båda sidor.
Vik upp en kant, stick in den i rullen och
rulla snabbt av rånet från järnet. Fyll gärna
rånet med vispgrädde blandat med sylt eller kakao,
eller ställ ner rånen i ett glas och gör skålar,
som fylls med bär och glass till exempel.
Det är ju samma som Ullis recept i inlägget, men med hjorthornssalt istället för bakpulver. Jag ska absolut testa hjorthornssalt nästa gång!
3ägg
125g 1,5 dl Strösocker
125g smält smör
125g 2,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
Ägg o socker vispas pösigt
Rör i mjöl vanilj sist avsvalnat smör
Lycka till använt receptet i 50 år
Till dig som lät Fredriks snarlika smet svälla - jag undrar just hur det blir eftersom jag redan här tyckte att Fredriks var för tjock och spädde ut den?
Till dig med krumkager - är de lika spröda som rullrån? De kanske liknar de lite tjockare kokboksrånen? Funderar också på mängden ägg eftersom vi tyckte att receptet med två ägg smakade för mycket ägg. Men jag ska självklart prova receptet!