12 sep. 2011

Lyxigt god blåbärspaj

Ett ljuvlig paj jag bjöds på hos Ullis en gång, receptet lär komma från familjen Taube. Att den är så makalöst god beror förstås på allt smör - och mandelmassan ...


Blåbärspaj
ca 12 bitar
Deg:
3 dl mjöl
150 g smör
½ dl socker
Fyllning:
300 g mandelmassa
150 g smör
4 normalstora ägg
1½ msk mjöl
1 msk socker
ca 2 dl blåbär
Servera med glass eller lättvispad grädde.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant/botten. Nagga. Förgrädda i ca 10 minuter.
Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret, tillsätt ett ägg i taget under omröring. Rör ned mjöl och socker, bred sedan ut blandningen i pajskalet. Strö över bären.
Grädda i 35 minuter tills fyllningen är vackert gyllenbrun.

2 kommentarer:

Öbon sa...

Låter himla gott!

engelsson sa...

Vilken härlig blogg..massa gott...hit kommer jag gärna igen..