Äppelkaka gånger tre
"Äppelkaka, doften från den nygräddade, gyllenbruna skapelsen med de allra ljuvligaste Transparent Blanche - ännu inte fullt mogna, med sin tonårskvickhet och friska syrlighet i behåll i augustihettan - minner om en sommar i barndomen när mamma rev äpplen och mandelmassa och tillsatte kärlek, smör och mjöl. Minns ljudet av tårtspaden när den lyftes ur kakan, minns hur tung skeden kändes med vaniljsåsen överst och hur solen sken inuti munnen."
Så sinnligt skrev min vän Calle i en annans blogg och fick mina smaklökar i gungning. Inte hade jag mandelmassa och inte Transparent Blanche, men äppelkaka blev det - och citera fick jag!
Lillemans favoritäppelkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
6 stora äpplen
skalas och skärs i bitar, lägg dem sedan i en form.
2 dl råsocker
2 dl havregryn
2 dl mjöl
150 g smör
mixas i matberedare till deg
Fördela degen över äppelbitarna och strö sedan
1 msk kanel och 2 msk råsocker ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter, då har äpplena blivit mosiga och sockerlagret frasigt. Kontrasten är ljuvlig!
Servera med en klick vaniljsås eller glass.Två alternativ:
En annan, tung och mäktig äppelkaka finner ni hos vår vän Barbro som driver bloggen "Mat och annat gott" tillsammans med sina döttrar. Den här saftiga kakan kan jag varmt rekommendera! Klicka här!
Eller också denna, som jag när jag lade in inlägget kallade för körsbärskaka - men egentligen är det en äppelkaka. Bra i långpanna! Klicka här!

Kommentarer
kram
Hade en halva kvar i frysen, tog den nyss. Så god!