28 jan. 2011

Körsbärskaka med knaprig yta

Vissa år ger mitt träd med surkörsbär, moreller, massor av bär - andra får jag knappt någonting. Att sitta och kärna ur dem för att göra sylt är något jag helt slutat med sedan det år alla syltburkar blev stulna vid ett inbrott. Istället blir det saft eller så fryser jag in bären hela, med kärnan kvar.


Egentligen är detta ett äppelkakerecept, omhuldat sedan många, många år, men jag har med förtjusning använt det till mina moreller också. När jag bjuder på kakan påpekar jag alltid att det är kärnor i bären...

Körsbärskaka
4 dl mjöl (en dl kan gärna bytas mot havregryn)
100 g smör
1 3/4 dl socker
1 ägg
3 tsk bakpulver

Blanda allt till en deg (jag gör det i matberedare) och klicka ut den över moreller/äppelbitar i lämplig form.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.
Servera med vaniljsås eller en klick vispad grädde.

6 kommentarer:

KajsaStina sa...

Jag tassar in o önskar dig en trevlig helg!
Tyvärr försöker jag hålla igen, så här blir detingen kaka, men på söndag ska jag på 12-årskalas!
kram

Barbro sa...

Körsbär är en favorit, särskilt i sylt! Till äkta småländsk ostkaka! Mums!

Cari sa...

Tack för receptet - ska använda det till äpplen då jag inte har några körsbär just nu.

Vitsippan sa...

Hej !
Har inte glömt bort ER !
Får nämligen inte äta några kolhydrater, blir så frestad av de läckra bakelserna o.allt Ni bakar


Håller ett vakande öga i alla fall så jag inte missar något.

Cari sa...

Klickar ut smeten? Min deg blev mer som smuldeg. Vad har jag gjort fel? Skulle smöret vara smält?

Anni sa...

Cari, jag hade kunnat skriva fördela smeten också - den är som smuldeg, men jag kör den i mixer lite längre så att smöret smälter lite och då håller degen ihop lite mer. Varför? Jo, jag erkänner, för att det är lättare för mig att äta lite deg då...