19 aug. 2011

Portvinsinkokta plommon

Jag brukar variera hur jag gör när jag kokar in mina plommon. Detta är årets recept och av smaken att döma är det en fullträff!


Portvinsinkokta plommon

500 g plommon
1 dl honung
2 dl portvin
1 kanelstång
2 krm kardemummakärnor

Kärna ur och klyfta plommonen.
Smält honungen i portvin i en kastrull under omrörning. Tillsätt frukt och kryddor. Sjud i 10 min.
Lyft upp plommonen och lägg dem i en ren burk. Reducera ihop saften till simmig sirap. Täck plommonen med saften/sirapen. Ställ burken uppåner så att vacuum bildas när det kallnar.

Mums till glass!

2 kommentarer:

Ulla PE sa...

Har dina plommon redan mognat? Vi får mycket plommon i år, så jag ska med glädje testa detta recept. Och sen ska det bli ett antal burkar med plommonchutney. Grymt gott!

Anni sa...

Mitt ena träd är ett Herman, storväxande med riklig skörd. Hos mig är de plommonen mogna i slutet av juli.

Det andra trädet minns jag just nu inte vad det heter, det är betydligt mindre (och nu halverat av bussbranden) och skulle gett mogen frukt just nu.