Jag har ett antal krusbärsbuskar som varje år ger mer än jag hinner ta hand om. Tackolov mognar de inte samtidigt allesammans, utan ätperioden är lång. Ett år gjorde jag en fantastiskt god krusbärschutney som passade suveränt till fläskkött, men jag kan inte hitta receptet nu!
En underbart god krusbärspaj, trots sitt öde (som jag ska berätta om efter själva receptet - låt er inte luras av bilden!) är denna:
Krusbärspaj med mandelmassa
Botten:
125 g smör
3 dl mjöl
½ dl florsocker
1 ägg
Fyllning 1:
200 g mandelmassa
skal av ½ citron
300 g krusbär, sköljda och snoppade
Fyllning 2:
Fyllning 2:
3 ägg
2 dl crème fraîche
2 tsk vaniljsocker
2 msk mandelspån
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ingredienserna till bottnen, jag gör det i matberedaren. Tryck ut degen i en form och grädda i 10-12 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader.
Riv mandelmassan och blanda den med citronskalet. Fördela detta i det förgräddade pajskalet. Lägg krusbären ovanpå.
Vispa ihop ägg, crème fraîche och vaniljsocker, häll det över krusbären och toppa med mandelspån.
Grädda i ytterligare 15 minuter.
Så vad hände då med min paj? Varför ser den ut som på bilden?
Jo, den lilla ugnen i mina föräldrars sommarhus har en sidohängd ugnslucka som sakta närmade sig mina händer när jag skulle ställa in pajen i ugnen. Stressad som jag blev, stötte jag pajen i ugnsgallret, tappade greppet och hela härligheten landade uppåner på golvet. Kladd och klet.
Mamma, 76 år gammal, börjar att ösa upp allt i formen igen och säger (till min dotters förtvivlan):
- Du har lagt ned så mycket jobb på den här, jag har skurat golvet. Tänk på barnen som plockar mat på soptippar!
Och så åker uppånerpajen in i ugnen.
Den blev som sagt väldigt god, men brorsonens flickvän hittade ett hårstrå och dottern slutade äta när hon tyckte sig hitta ett gammalt hundhår ...
7 kommentarer:
Den där ska jag göra...
Bara ett problem..
Har inga krusbärsbuskar.
Måste få tag i krusbär. Det är ju så gott.
Tror jag hade gjort som din mor, nyskurat golv och allt :)
Såg ett annat recept här på kladdkaka jag ska testa med.
Glad ni är här med era resept.
Kram Synnöve.
Ser trots det som hände väldigt god ut och jag håller med Synnöve, hade också gjort som din mamma och det var väldigt klokt det hon sa. Fast hann du få undan dina händer så du inte brände dig?
och förresten, faktum är att jag inte ätit krusbär sen jag bodde i Skåne och jag flyttade därifrån -86!
Synnöve kanske du kan hitta krusbär på någon torgmarknad så att du får chans att testa
Receptert håller fortfarande. Vi har gott om krusbär i år så vi kan njuta av den goda pajen i solskenet i trådgården igen
Tack för receptet! Har lagat 2 pajer och omdömmet från gästerna: -den godaste paj jag ätit!! Ja, och den var himmelskt god. Slog till och med min storfavorit Rabarberpaj. Man kan säkert ha rabarber om man inte har krusbär :-)
Tack Lynxman och Johnny för snälla ord! Visst är det lite jobb, men med sådant resultat så ...
Skicka en kommentar