19 mars 2011

Klassiker

Jag erkänner direkt! Tomaterna i butiken faller mig inte i smaken - jag längtar till solmogna, solvarma godingar! Det är nu jag frossar i rotfrukter. Rotfrukterna är bra mycket mer smakrika och prisvärda än de där tomaterna jag inledde med. Extra goda är rotfrukterna i min ekologiska grönsakskasse som kommer varannan vecka. 

Idag ger jag mig på kålroten och förvandlar den till rotmos. Till moset tänker jag servera köttkorv, nu snackar vi klassiker eller hur?

Men tyvärr lyckades jag inte så bra när jag handlade utan fick en förpackning med köttkorv och en med grynkorv en korv jag tidigare aldrig köpt! Det är skit när man inte tycks kunna handla utan att ha läsglasögonen med sig! Rotmos med köttkorv/grynkorv
Skala ca 10 potatisar, 2 morötter och en rejäl bit kålrot. Slanta morötterna och dela kålroten i små kuber. Lägg allt i en gryta med vatten obs skippa saltet det behövs inte här!  Koka riktigt mjukt! 

Häll av vattnet, därefter hälls innehållet i en bunke. Dags för lite smör, mjölk, salt och vitpeppar. Vispa tills klumparna är borta. Jag brukar ta lite utav korvspadet i moset för att få lite extra god smak. Smaka av och krydda på mer om det behövs.

Lägg korven i en gryta med vatten. Ta en nål och gör små hål här och var i korven under vattenytan för att korven inte ska spricka! Salta vattnet och tillsätt 2-3 lagerblad, 4-6 kryddpepparkorn och 6-8 vitpepparkorn. Nu ska korven sjuda obs får inte koka då spricker den oavsett hur fina hål du gjort med nålen! tills den blir klar - ca 30 min. Serveras med en klick senap, jag skippar grönsaker för de är ju i rotmoset! Hoppas ni njuter av denna traditionella husmanskost lika mycket som mina grabbar gör!

6 kommentarer:

Synnøve. sa...

Så blir man stenhungrig igen då...
Det ÄR inte bra att läsa mat och bakbloggar på nätterna säger jag...
Men sugen blev jag på rotmos i alla fall.

Kramen Synnöve.

Anni sa...

Och tänk att jag köpte köttkorv (ingen grynkorv) häromdagen, något som vi inte ätit på ganska länge nu... Tror minsann att det ska bli rotmos till!

Cari sa...

Hur gick det med grynkorven? Det har jag nog aldrig ätit. Hoppas att det smakade bra.
Rotmos är inte min favorit, däremot gillar jag potatismos.

Anne-Lie sa...

Cari grynkorven var helt okey! Faktiskt mer tuggmotstånd än köttkorven. Men grabbarna höll sig till köttkorven;-))

Vitsippan sa...

Hejsan !
Tack för kommentaren, ibland får jag mail om det, ibland inte.När jag läst alla mina följebloggar som skrivit något idag eller i går, så kan jag få till några ord.
Ibland blir det gärna en liten historia istället för en kommentar.Sedan finns det inget kvar att få ihop till ett inlägg.
Men fixade ett på Barndomsminnen, en timme tog det.Vill ju korrekturläsa så inte någon tror att man har dyslexi.
Men det är en sjukdom, vet man nu.
Så ett och annat stavfel gör inget.
Jag följer LCHF-kosten.

Jag har fått så många vänner både genom facebook och senare genom bloggarna.
Makalöst roligt.
Har pratat med två i telefon en som både har blogg o.FB-

Fann en ny stavgångsbekant i går, men hon går bara varannan dag och långt dessutom, hon är piggare än mig och nyss fyllda 71 år.

Kram Mi

kajsastina sa...

Tack för att bli påmind om en klassisk rätt. Rotmos är en av mina favoriträtter. Och finsk kålrotslåda, *mums*
kram