20 nov. 2010

En brittisk citronpudding

Britter har verkligen en förkärlek för puddingar, något som jag alltid tyckt verkar lite stabbigt och kanske inte så gott. Men jag har fått tänka om! Dels har jag fallit pladask för Nigellas underbara päron- och chokladpudding, dels bjöds jag på denna goda citronpudding sist jag var i Yorkshire. 
Resultatet är en nästan sockerkaksfast topp med krämig citronsås under - mycket frisk och fräsch!


Caroles citronpudding
4-6 personer
85 g smör
250 g socker
3 ägg, separerade
85 g mjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft av två citroner
425 ml mjölk

Värm ugnen till 190 grader och smörj en ugnssäker form (ca 1,5 l).
Vispa socker och smör pösigt, blanda så i äggulor, sedan mjöl, skal, saft och mjölk.
Blandningen kan se ganska geggig ut, det är helt normalt.
Vispa äggvitorna styva, vänd sedan försiktigt ned dem i citronsmeten.
Häll blandningen i formen och grädda långt ner i ugnen i en timme tills toppen fått gyllene färg (den på bilden blev mer än gyllene - men smakade inte bränt, som tur var!).
Servera gärna med hallonsås.


Ett tips för att få ut mycket citronsaft är att halvera citronerna och ställa dem med snittsidan ned på ett fat, mikra sedan i några sekunder på högsta effekt. 

Den här puddingen behöver spridas till flera, så den får bli mitt bidrag till Månadens sötsak - citrus.

3 kommentarer:

Barbro sa...

Låter intressant... får nog läggas till våga-testa-listan.

Ann sa...

Låter gott och ser mycket gott ut. Testade kycklingen med bacon och purjo i går. Det blev gott men jag tror att lite mer kryddning i form av vitpeppar och salt bör på kycklingfiléerna!

Marie Bergman - Om livet på Cypern sa...

Åh vad spännande! Skulle jag vilja testa :)