10 okt. 2010

Damma av grytan!

Ja, fonduegrytan alltså! För det är så gott och så trevligt att sitta och doppa och prata och mysa!

Förr var det köttbitar som doppades i läskigt het olja, numera har jag alltid en smakrik buljong i grytan. Och gärna fisk istället för kött!

Torsk, lax och scampi
Fonduetips
Buljongen görs extra stark och smaksätts med en skvätt rött vin till kött eller vitt vin/sherry till fisk. En vitlöksklyfta pressas i och finhackade örter, gärna färska men torkade går såklart bra om de får puttra med en liten stund.

När jag har köttfondue låter jag köttbitarna marinera i olja och kryddor (t ex rivet limeskal till kyckling, hackad rosmarin till fläskkött och timjan till nötkött) några timmar innan middagen. Fisken får vara naturell.

Och tillbehören?
Klyftpotatis är gott till köttfondue, det gör inget om de svalnar.
Till fisk tar jag helst ris.
Grönsaker så klart, gärna sådana som också kan doppas.

Paprika, sugar snaps och champinjoner
Såser;
här passar alla varianter: örtagårdssåser, aioli, tomatsåser, hollandaisesås mm.
(Jag återkommer i senare inlägg med en underbar tomatsås som även är god till grillat.)

Örtagårdssås
(ett Anna Bergenström-recept)
200 g hackad fryst spenat
3 dl gräddfil eller tjock grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 dl fint hackad dill
0.5 dl finskuren gräslök
0.5 tsk salt eller italiensk salladskrydda
2 tsk senap
0.5 tsk torkad smulad dragon
1 st pressad vitlöksklyfta
1 msk mild ljus vinäger
nymald vit- eller svartpeppar

Låt spenaten rinna av väl i en sil.
Blanda spenaten med gräddfil eller yoghurt, majonnäs, dill, gräslök, salt eller italiensk salladskrydda, senap, dragon, pressad vitlök, eventuellt vinäger samt nymald vit- eller svartpeppar.
Låt såsen dra minst ett par timmar. Servera den i separat skål.

Aioli
(prova gärna att ha i lite saffran)
1 st citron
salt
vitpeppar
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl matolja
1 dl olivolja
pressad vitlök

Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Häll saften från citronen, salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap. Pressa ner vitlök.
Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp.

(Och de kött/fiskrester som blir över läggs i buljongen och blir en underbar soppa eller gryta en annan dag!)

2 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Detta låter mindre farligt än att doppa i olja! Jag har alltid varit så rädd för att starta bränder vid användning av olja!

Vitsippan sa...

Mums ! Tur jag nyss ätit.Långt ifrån det som Du tänker servera.
Kalkonkorv choriso o.rågmjölstuvad vitkål.
Sen blir jag alltid sugen på en chokladbit, när jag ser den Du har.Hade en Geisha som jag tog en bit utav.
Ja tänk vad vi körde med fondue förr, inte bara när vi hade främmande.
Gamla tider, härliga tider
Kram Mi