26 sep. 2010

Timjansdoftande zucchinigratäng

På fredag bär det iväg! Dags för fjällvandring med ett gäng goa glada tjejer. En är vegetarian, en är allergisk mot mögel och så jag då som inte kan ha laktos i maten. Nu gäller det att tänka till för jag är ansvarig för middagen en av kvällarna. Middagsmaten.se bjöd på denna rätt för någon vecka sedan och den var riktigt mumsig. Min plan är att ta med lite rökt lax och kanske något kallskuret till oss som gärna glufsar i oss protein från djuren;-)) 

Nu ska jag bara fundera på någon mumsig smarrig efterrätt oxå;-))

Timjansdoftande zucchinigratäng

Zucchini ca 800 g i skivor
1 ½ dl salt
tomater 6 st i bitar
gul lök grovt hackad
Vitlök 2 klyftor i finhackade
smör 50 g
½-1 dl ris (kan ev uteslutas)
timjan 1 tsk
salt 1 tsk
nymald svartpeppar 1 ½ kryddmått
Vispgrädde 2 dl (jag tar laktosfri!)
Grana Parano grovriven ost 100 g
Tillbehör:
Bröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta och skär zucchini i 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga och rinna av i durkslag ca 10 min. Under tiden hacka löken grovt och vitlök fint. Dela varje tomat i 8 bitar.
3. Torka av zucciniskivorna, med handduk/hushållspapper, och fräs dem i smör tillsammans med lök och vitlök i gryta på hög värme 3-4 minuter. Tillsätt ris och låt fräsa med 2 min. Lägg i tomater och krydda med timjan, salt och peppar.
4. Häll grädden över grönsakerna och koka upp. Häll över blandningen i ungssäker form och strö över osten. Gratinera i 20 min.
5. Baka bröden enl anvisningen på förpackningen när gratängen har ca 5 min kvar i ugnen.
6. Servera gratängen med nygräddat bröd.

3 kommentarer:

Anni sa...

Åh, så gott det lät och så glad jag blir som just köpt snuskigt billig squash på Lidl! Hurra!

Babsan sa...

Brukar göra nåt liknande, visst är det gott!?!

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hej ! Ja det lät utsökt gott.Jag lagade en gång, stekte skivorna, la Abbas stuvning m.skinka+champinjoner, en klick på riven ost över o.in i ugnen, en gång fuskade jag ock värmde bara i micron.Vansinnigt gott,hade stekta kantareller med lite grädde+ost över mmmmmmummms.Jag har slutat äta kött, men som tur är finns det kalkonkorv,kycklingkorv för oss.Den förstnämnda är bäst i Chorisosmak.

Inget roligt, men nödvändigt laga åt sig själv.

Kram Mi