Nu ska jag bara fundera på någon mumsig smarrig efterrätt oxå;-))
Timjansdoftande zucchinigratäng
Zucchini ca 800 g i skivor
1 ½ dl salt
tomater 6 st i bitar
gul lök grovt hackad
Vitlök 2 klyftor i finhackade
smör 50 g
½-1 dl ris (kan ev uteslutas)
timjan 1 tsk
salt 1 tsk
nymald svartpeppar 1 ½ kryddmått
Vispgrädde 2 dl (jag tar laktosfri!)
Grana Parano grovriven ost 100 g
Tillbehör:
Bröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta och skär zucchini i 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga och rinna av i durkslag ca 10 min. Under tiden hacka löken grovt och vitlök fint. Dela varje tomat i 8 bitar.
3. Torka av zucciniskivorna, med handduk/hushållspapper, och fräs dem i smör tillsammans med lök och vitlök i gryta på hög värme 3-4 minuter. Tillsätt ris och låt fräsa med 2 min. Lägg i tomater och krydda med timjan, salt och peppar.
4. Häll grädden över grönsakerna och koka upp. Häll över blandningen i ungssäker form och strö över osten. Gratinera i 20 min.
5. Baka bröden enl anvisningen på förpackningen när gratängen har ca 5 min kvar i ugnen.
6. Servera gratängen med nygräddat bröd.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta och skär zucchini i 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga och rinna av i durkslag ca 10 min. Under tiden hacka löken grovt och vitlök fint. Dela varje tomat i 8 bitar.
3. Torka av zucciniskivorna, med handduk/hushållspapper, och fräs dem i smör tillsammans med lök och vitlök i gryta på hög värme 3-4 minuter. Tillsätt ris och låt fräsa med 2 min. Lägg i tomater och krydda med timjan, salt och peppar.
4. Häll grädden över grönsakerna och koka upp. Häll över blandningen i ungssäker form och strö över osten. Gratinera i 20 min.
5. Baka bröden enl anvisningen på förpackningen när gratängen har ca 5 min kvar i ugnen.
6. Servera gratängen med nygräddat bröd.
3 kommentarer:
Åh, så gott det lät och så glad jag blir som just köpt snuskigt billig squash på Lidl! Hurra!
Brukar göra nåt liknande, visst är det gott!?!
Hej ! Ja det lät utsökt gott.Jag lagade en gång, stekte skivorna, la Abbas stuvning m.skinka+champinjoner, en klick på riven ost över o.in i ugnen, en gång fuskade jag ock värmde bara i micron.Vansinnigt gott,hade stekta kantareller med lite grädde+ost över mmmmmmummms.Jag har slutat äta kött, men som tur är finns det kalkonkorv,kycklingkorv för oss.Den förstnämnda är bäst i Chorisosmak.
Inget roligt, men nödvändigt laga åt sig själv.
Kram Mi
Skicka en kommentar