30 juli 2010

Omelett på mammas vis

 
Recept på omelett  har jag bjudit er på tidigare men idag tänker jag bjuda på en specialare, omelett på mammas vis. Mammas omeletter SKA finnas på bordet när det är jul men det är även gott nu så här i svamptider. 
Receptet tror jag mamma lärde sig när hon gick i "hushållskola/husmorsskola" eller vad det hette. Ni vet då på 50-talet skulle "kvinnan" vara en god husmor och vägen till mannen gick genom hans mage!, Annat är det nu när man kan prenumerera på en kasse med ingredienser samt recept till 5 måltider allt hemkört till dörren. Ja men säger ni numera jobbar ju kvinnorna oftast, det gjorde faktiskt min mamma med! Hon jobbade heltid och hade hand om allt hushållsarbete inklusive oss barn! Pappa fokuserade mer på trädgården och det vita guldet (snöröjningen).

Först av allt tycker jag ni ska packa en fikakorg och ge er ut i svampskogen. Njut av skogsluften och skogens guld! De första kantarellerna vi plockar varje år fryses ner i en burk som är helig - får endast öppnas på julafton!
Svampen steker ni sen i smör och gör en goe svampstuvning på grädde, inget snålande här alltså!

Mammas ugnsomelett
4 ägg
3 dl mjölk 
2 msk mjöl
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 250 grader, smörj en form. Ägg, mjölk, mjöl vispas kraftigt och intensivt. Tillsätt salt samt vitpeppar. Häll allt i formen och in i mitten av ugnen tills den lyft sig och fått fin färg. Häll över valfri stuvning (kräftstjärtar, räkor, sparris, svamp).
 
Som ni ser är receptet en nedräkning från fyra, tror det kan vara ett bra minnesknep om ni inte har datorn med er;-)) 

Omeletten passar perfekt som en lättlunch eller som en del av en buffé. Som dryck skulle jag så här i semestertider rekommendera en iskall öl!7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill ha vin till allt , går inte det..
MiaE

Maggan sa...

http://vindsromantik.blogspot.com/

Så gott, det här måste jag göra.

Det knyter sej i magen när man vet, vad kvinnan skulle (ska) hinna med... bättre har det blivit, vi har inte samma krav som förr, tur är väll det.

Tack för alla recept!

Kramar
/Maggan

kajsastina sa...

Sådana här ugnsomeletter gjorde alltid min Farmor! Men jag har inte hennes recept, så jag ska pröva den här. Det blir mums!
kram

Kattila sa...

Testade en variant av kraschade potatisen idag! Variant enbart pga att jag gick på vad jag mindes och nu när jag tittar så är det inte helt samma, men vad gott!

Hällde lite olivolja i plåten, kraschade potatisen, över med två pressade vitlöksklyftor och lite basilika, och sedan ringlade jag olivolja över. Saltet glömde jag så det fick jag ta när de kom ut ur ugnen, pendlade mellan 200 och upp till 250 grader i slutet! Helt underbart gott, vitlöken och basilikan hade blivit till en liten skorpa!

Det hela blev en riktig festmåltid eftersom det var ena tvillingens idé att helsteka fläskfilé (först förbrynt så klart, och sen 35 min i ugnen ungefär kryddad med salt, peppar och grillkrydda!), och i hans originalhuvudspår som också gjordes; stekt, förkokt färskpotatis i smör blandat med pressad vitlök, och basilika, och salt! (han glömde inte)och så stekt tills det fick en gyllenbrun yta-också riktigt gott!

Till detta hade han begärt inköp av chilibearnaise. Allt kröntes med en sallad med fetaost.

Behöver jag säga att vi är proppmätta och maken blev glatt överraskad när han serverades denna måltid när han kom från jobbet.

Anni sa...

Och med tanke på vad Kattila just skrev så går fortfarande vägen till mannens hjärta genom magen...

Min mamma gör också ugnsomelett och jag har fått hennes recept, men det var länge sedan jag gjorde någon nu... i brist på kantareller gör vi champinjonstuvning - gott det också!

Anne-Lie sa...

Mia självklart kan du dricka vin till omeletten, vin kan man dricka till allt!
Här plockas fortfarande kantareller så julen är räddad!

Anonym sa...

Woow very nice blog!
Big regards and kisses from Croatia.
Zondra Art