19 apr. 2010

Två goda chokladtårtor

Först en lättlagad från Arla, en verklig favorit! Jag bjöd på denna på min födelsedag, men hade slut på lingon så det blev röda vinbär istället - fungerade utmärkt! Det svåraste med denna tårta är att den ska göras i tid - gärna dagen innan (och det är ju oftast en fördel!)

Chokladkolapaj/tårta
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.

Koka under tiden upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.


En lite mer arbetskrävande tårta, den här gjorde jag i flera våningar till vårt bröllop:

Annis trippelchokladtårta

Botten:
2 ägg + 2 1/2 dl socker vispas pösigt
Blanda i 1 1/4 dl smält smör och 1 1/2 dl vetemjöl blandat med 4 msk kakao
Grädda i 175 grader ca 30 min

Tryffel:
Smält 250 g mörk choklad (Marabou är helt ok) med 4 msk vatten
Rör ihop 5 dl florsocker med 150 g (osaltat) smör
Blanda ner 2 ägg i socker/smörblandningen
Blanda till sist i den smälta chokladen, vispa gärna med elvisp
Bred krämen på kakan och ställ kallt

Glasyr:
1 dl vispgrädde kokas ihop med 1/4 dl honung
Stäng av värmen och bryt i 100 g mörk choklad
Låt svalna något, vid ca 35 grader rörs en msk smör ned
Bred glasyren över den kalla tårtan och ställ kallt igen.
Tårtan kan både frysas och ätas utan glasyr.

5 kommentarer:

Mia ><((((º> sa...

Jag testar nog den första till nästa tjejträff
Mia

Synnøve. sa...

Chockladpajen verkar enklast. Så den ska jag nog prova.
Tårta älskar jag, men det går inte så bra att göra tårtbottnar. Jag och sockerkakssmet fungerar inte.

kramen på dig.

Anne-Lie sa...

Okey du! Nu måste jag hämta något att torka upp med för nu rinner det över;-))

Babsan sa...

Arlas har jag bakat många gånger. Den är bra!

Anne-Lie sa...

Gjorde denna till fredagsfikat - otroligt mumsig men av någon konstig anledning var pajskalet för hårt ska nog inte grädda det lika länge nästa gång;-))