16 apr. 2010

Skaldjursjanssons

Fredagskväll och dags för lite myspys. Det får gärna vara gott men med liten insats från mig när det gäller tid och svårighet. Kikar in i kylen för att se vad jag skulle kunna hitta på utifrån vad som finns där. Hoppsan! Kvar från påsken finns två burkar med räkor och en med kräftstjärtar. Ni som följer denna matblogg märker att det med andra ord inte bara är bananer jag överköper;-)) 
Efter att hjärnan motionerat ett tag kom jag till slut på en smarrig rätt som jag inte gjort sedan julafton.  Det är Rikard Halleröd, en känd lokal krögare, som bjudit på detta recept i Radio Väst (vår P 4 kanal), men tyvärr har jag inte skrivit ner det utan jag går på min minnesbild av det jag hörde.

Skaldjursjanssons
Potatis och lök i lagoma bitar (ca 8 potatisar och 1 lök)
Blanda allt i en bunke.
Nu är det lite Kajsa Warg tänk:
räkor, kräftstjärtar och musslor om så önskas (jag tog två burkar räkor och en kräftstjärtar)
Grädde eller matlagningsgrädde (ca 3-4 dl) blandat med dill, persilja och gräslök. Den får inte bli för torr så späd om det kan behövas.Mellangrabben tyckte att jag skulle kunna ha lagt i lite salt i för smakens skull så ni skulle kunna ta någon tsk om ni så önskar.
Grädda tills potatisen är mjuk i 200 grader (ca 60 - 75 min)

Passar även på att gratta min härliga blogg kompis som fyller år idag! Har vi tur bjuder hon snart oss på några av sina smarriga chokladtårterecept;-))

5 kommentarer:

Babsan sa...

Fick nåt liknande till skollunch idag, förutom räkorna då.... skinka å lite annat. Gott var det hur som helst!

Anni sa...

Å gissa vem som hittade "receptet"? Tackolov för google!
Men ditt var faktiskt nogrannare än det på nätet:

Janssons frestelse på skaldjur.

Gör en Jansson som ni brukar men självklart utan ansjovis. Tillsätt istället rikligt med blåmusslor(utan skal), räkor, dill och gräslök. Baka av i ugn och servera som vanligt. När jag gör min Jansson så täcker jag med bara fet grädde hela vägen upp och bakar den krämig i ugnen på 150 grader i gärna minst 1 timma eller mer. Godast blir den om man låter den vila över natten och värmer på den dagen efter.

Synnøve. sa...

Säkert väldans gott. Men jag tål inte skaldjur så jag får titta på den istället.
Klems.

Anne-Lie sa...

Du är en fena du Anni! Men som du märker har jag gjort om den för blåmusslor går inte hem hos mig;-))

Anonym sa...

Jamen det låter gott
Mia