Långpannebitar
16- 20 stycken
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk ljus (bröd)sirap
1 dl russin
750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Ljust Lantbrödsmjöl
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om tills jästen har löst sig.
2. Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spar ½ dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk 20-30 minuter.
4. Klicka ut den lösa degen direkt i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så att den täcker hela botten. Skär med mjölad kniv eller degskrapa i bitar och låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.
6. Tag brödet ur långpannan och låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna
5 kommentarer:
Det ser gott ut,,ska testas
Mia
Vilken underbar blogg! Älskar namnet! Ni är söta!
Gjorde långpannebrödet igår! Men med lantmjöl av fyra sädesslag visade det sej,fast de blev riktigt goda de med! Sönerna mumsar i sig dem illa kvickt! Smarrigt med russin i!!! Och så enkla att göra!!! De ska jag göra igen :) Tusen tack för tipset!!!
Vad kul Susjos, jag köpte också det mjölet idag för att baka Anne-Lies rutor! Men jag hoppar över russinen, ska nog ta nötter eller frön istället!
Kul att ni gillade receptet! Å nog var det lätt eller hur?
Skicka en kommentar