28 jan. 2010

Gillar ni kycklinglever?

Det gör jag! Dessutom tycker mina annars ganska tröga tarmar att kycklinglever rensar bra! (Om vi nu ska gå in på detaljer, men det är mycket som passar in i begreppet "välmående"!)

Jag har två favoritrecept med kycklinglever. Det ena har jag klippt ur någon tidning en gång:

Pasta à la chicken
4 portioner
Tina och tärna ett paket kycklinglever (400 gram).
Skär 300 g ostronskivling i bitar (jag tar ibland champinjoner istället).
Skala och hacka en gul lök.
Skala och strimla en morot.
Koka 4 portioner valfri pasta.
Fräs kycklinglevern i lite olja, tillsätt svampen och låt fräsa några minuter.
Tillsätt lök och morot. Fräs lite till.
Späd med 2 dl buljong och 1-2 dl crème fraîche.
Krydda med salt, peppar, oregano och en pressad vitlöksklyfta.
Låt koka i fem minuter och servera till pastan.


Det andra receptet har plötsligt en intressant historia! Jag bjöds på denna ljuvliga och smakrika sallad hos Anette som bodde i Vasasta'n för kanske 25 år sedan och har gjort den åtskilliga gånger sedan dess. Receptet kommer från en gammal Allt om Mat, från spalten där läsarna skickar in sina recept. När jag nu skriver in detta recept får jag för mig att googla på läsarens namn, eftersom det är så udda - och vad hittar jag? En känd kock och kokboksförfattare! (Fullt i klass med mitt recept på biscotti som också visade sig komma från en kokboksförfattare!) Vad gjorde vi egentligen före internet?

Kenneth Oker-Bloms kycklingleversallad
4-6 portioner
Marinad:
3 pressade vitlöksklyftor
4 msk smakrik whiskey
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk fyra kryddor (Epice Riche)
1 tsk Herbes de Provence
300 g kycklinglever
Sallad:
ca 300 g blandad sallad
rotselleri
3-4 tomater
3 msk hackade hasselnötter
Dressing:
6 msk hasselnötsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk söt senap
1 krm salt
½ krm vitpeppar

Blanda samman marinaden och låt levern marinera i kylskåp i två dygn (jag brukar tina levern i marinaden).
Blanda ihop dressingen.
Skala rotsellerin och skär den i julienner, tändstickssmala strimlor. Förväll strimlorna hastigt i kokande vatten, kyl dem sedan i kallt vatten och låt rinna av.
Dela tomaterna, kärna ur dem och skär dem i tunna strimlor.
Lägg upp salladbladen på ett vackert fat, fördela selleri, tomater och hackade hasselnötter över.
Stek kycklinglevern i lite smör, dela på större bitar.
Lägg levern på salladen, häll över dressingen och servera genast.

Oj, nu vattnades det i munnen på mig...

7 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Så himla bra att du kan ge recept på lever Anni för det är något jag aldrig äter! Har lagat levergryta en gång för många år sedan för att maken gillar det och jag tänkte att barnen skulle lära sig. Efter att hela familjen ätit klar var det ändå 2 lunchlådor till maken och då lagade jag 4 portioner - ifs billigt men ...

Babsan sa...

Säger nej tack till kycklinglever. Bönsalladen däremot ser och låter god!

Anonym sa...

Jag har en påse liggande i frysen så jag testar översta receptet, dock ingen pasta till för jag kör GI,,
Lever är jättegott
Mia

Anni sa...

Jag äter inte heller lever, trots att jag tycker att det ser så gott ut - men kycklinglever är något helt annat! Mums!

Ulla PE sa...

Det är snart 20 år sedan jag slutade äta kött (och inälvor), men kycklinglever har jag aldrig tyckt om. Däremot minns jag att jag gillade malda leverbiffar (med riven rå potatis i), som man stekte till tunna biffar. Potatis och lingonsylt till. Faktiskt minns jag exakt när jag åt detta sista gången: den 12 november 1990, några timmar innan Julia föddes.

maria sa...

Lever är gott, ska prova ditt andra recept i vår.

Anne-Lie sa...

Ulla det är inte utan att man funderar på om det var sista gången du åt kött över huvud taget! Men när det gäller lever verkar det ju finnas de som gillar det oxå. Sen är det ju oxå så att kycklinglever är en bra källa för att få i sig järn:
http://www.miljomat.se/livs.aspx?livsmedelid=M5390