Gillar ni kycklinglever?
Det gör jag! Dessutom tycker mina annars ganska tröga tarmar att kycklinglever rensar bra! (Om vi nu ska gå in på detaljer, men det är mycket som passar in i begreppet "välmående"!)
Jag har två favoritrecept med kycklinglever. Det ena har jag klippt ur någon tidning en gång:
4 portioner
Tina och tärna ett paket kycklinglever (400 gram).
Skär 300 g ostronskivling i bitar (jag tar ibland champinjoner istället).
Skala och hacka en gul lök.
Skala och strimla en morot.
Koka 4 portioner valfri pasta.
Fräs kycklinglevern i lite olja, tillsätt svampen och låt fräsa några minuter.
Tillsätt lök och morot. Fräs lite till.
Späd med 2 dl buljong och 1-2 dl crème fraîche.
Krydda med salt, peppar, oregano och en pressad vitlöksklyfta.
Låt koka i fem minuter och servera till pastan.
Det andra receptet har plötsligt en intressant historia! Jag bjöds på denna ljuvliga och smakrika sallad hos Anette som bodde i Vasasta'n för kanske 25 år sedan och har gjort den åtskilliga gånger sedan dess. Receptet kommer från en gammal Allt om Mat, från spalten där läsarna skickar in sina recept. När jag nu skriver in detta recept får jag för mig att googla på läsarens namn, eftersom det är så udda - och vad hittar jag? En känd kock och kokboksförfattare! (Fullt i klass med mitt recept på biscotti som också visade sig komma från en kokboksförfattare!) Vad gjorde vi egentligen före internet?
Kenneth Oker-Bloms kycklingleversallad
4-6 portioner
Marinad:
3 pressade vitlöksklyftor
4 msk smakrik whiskey
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk fyra kryddor (Epice Riche)
1 tsk Herbes de Provence
300 g kycklinglever
Sallad:
ca 300 g blandad sallad
rotselleri
3-4 tomater
3 msk hackade hasselnötter
Dressing:
6 msk hasselnötsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk söt senap
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Blanda samman marinaden och låt levern marinera i kylskåp i två dygn (jag brukar tina levern i marinaden).
Blanda ihop dressingen.
Skala rotsellerin och skär den i julienner, tändstickssmala strimlor. Förväll strimlorna hastigt i kokande vatten, kyl dem sedan i kallt vatten och låt rinna av.
Dela tomaterna, kärna ur dem och skär dem i tunna strimlor.
Lägg upp salladbladen på ett vackert fat, fördela selleri, tomater och hackade hasselnötter över.
Stek kycklinglevern i lite smör, dela på större bitar.
Lägg levern på salladen, häll över dressingen och servera genast.
Oj, nu vattnades det i munnen på mig...

Kommentarer
Lever är jättegott
Mia
http://www.miljomat.se/livs.aspx?livsmedelid=M5390