Klarar ni av ett kakrecept till?
En riktig favorit och dessutom lätt att göra. Man varierar toppingen efter tycke och smak, men grunden är densamma. Tårtan är makalöst mäktig och god och alldeles alldeles underbar! Ja, den är god även nästa dag och nästa dag och ...
Grunden är en dubbel sats av kladdkaka, bästa receptet finner du här. (Klicka) Den är så smart eftersom den blandas direkt i kastrullen = minimalt med disk!
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll den dubbla satsen smet i en smord och bröad form med löstagbar kant (eller botten, kakan blir väldigt stadig) och tryck ner ett helt paket halverade Ballerina kladdkaka. Grädda i 25 minuter.
Glasyren gör jag alltid av 3 rejäla matskedar Nutella som rörs mjuk med 3 msk varmt kaffe.
Förra söndagen, när mellangrabben fyllde 16, bredde jag glasyren direkt på kakan och dekorerade sedan med hallon, björnbär och minimarshmallows.
Några veckor tidigare, när dottern fyllde 21, fördelade jag först ut spritindränkta moreller (surkörsbär) som var kvar från makens likörtillverkning och sedan glasyren ovanpå.
Och nu, några dagar efter att detta skrevs, kommer jag på att jag toppade hela härligheten med krossade amarettokakor (ta mandelbiskvier om du inte hittar amarettokakorna, jag hittade mina på Lidl.).
Här är det som ni förstår öppet för fantasin! Mitt enda tips är att inte välja något som är för sött, då blir tårtan nog övermäktig. Nästa gång tänker jag prova att ha nötter ovanpå!
9 kommentarer:
spritindränkta moreller...hum-blev du inspirerad av Anne-Lies likörtillverkning när hon inte visste hur eller om hon skulle kunna använda de alkoholbegjutna körsbären när hon gjorde likör??
Det kan man ju tro, Ann, men nej. Anne-Lie lade sina körsbär i enbart sprit, våra låg i sprit och socker. Det ger viss smakskillnad som du nog kan ana!
Men åh, så lyxigt! Detta recept gillas skarpt! :-)
Oj! Verkar vara en choklad-dröm! Kanske något att baka till min födelsedag! Härligt recept!
Mmm, ser mycket gott ut.
Men hur kommer man på att stoppa i ballerinakex i kakan? Det får du gärna berätta.
Cari, inspirationen kom från Maria, som jag länkar till. Hon hade ett recept med oreocookies.
Stoppar du bara ned kakorna som de är eller krossar du dem eller så? Du skriver halverade men förstår inte riktigt vad du menar :)
Mikaela; lägg en kaka platt på en skärbräda. Tag en vass kniv och skär kakan mitt itu så att du får två halvcirklar. Stick ner halvorna i smeten, jag gjorde det med snittytan nedåt men det spelar ingen roll. På översta bilden kan du ana kexet som är nedstucket under hallonen.
Tack för svaret, Anni! Som choklad- och kladdkaksälskare ska jag prova på att baka den till mitt födelsedagsfirande på lördag :)
Skicka en kommentar