Nduja till butternutpumpa och pizza

Har du provat nduja? Den är som en salamifärs, ganska smakstark. Med den testade jag ett oväntat smakrikt och gott recept som jag aldrig skulle ha kunnat kommit på själv. Detta är inspirerat av och omarbetat från den brittiska matprofilen Diana Henrys recept, där hon gjorde något liknande med sötpotatis och valnötter. Butternutpumpa och sötpotatis är snarlika varandra i smak, och mandel passar väldigt bra till nduja, så det här blev min tolkning:

Ugnsbakad butternutpumpa med nduja, getost, mandel och persilja
2 portioner

1 butternutpumpa
1 msk olivolja
1 dl mandel, grovt hackad
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
ca 200 g getost (chèvre)
100 g nduja
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader.
Halvera pumpan på längden (den behöver inte skalas), tag bort kärnorna och skär ett rutnät överst på snittytan. Pensla ytan med olja och lägg pumpahalvorna med snittsidan upp i en ugnsform. Baka i ugnen ca 45 minuter eller tills fruktköttet känns mjukt.

Under tiden fräses ndujan i rikligt med olja på svag värme (den bränner lätt) så att den finfördelas samtidigt som den tillagas.

Blanda persilja, hackad mandel och finhackad vitlök.

När pumpan är färdig fördelas ndujan ovanpå, sedan getosten i småbitar och till sist persilje-nöt-blandningen. Salta och peppra efter behag. Äts rakt igenom, med skal och allt.



Pizza bianco med nduja, champinjoner och mandel

Tyvärr tog jag ingen bild på min pizza, men  med  pumpan  i färskt  minne och nduja kvar i kylen var det inte svårt att testa kombinationen nduja-mandel på pizzan. På färdig pizzabotten bredde jag crème fraîche, några skivade champinjoner, klickade över nduja (som jag rört ut i olivolja utan att tillaga på spisen), spred hackad mandel och till sist riven ost. In i ugnen enligt värme och tid på förpackningen. Det blev fantastiskt gott!



 

Kommentarer

Populära inlägg