9 mars 2021

Lättlagad gryta på fläskfilé/fläskytterfilé

Min pappa brukade göra en fånigt enkel, men vansinnigt god, gryta på strimlad fläskfilé. Idag tycker jag att man knappt ser fläskfilé i butiken längre, men däremot ofta fläskytterfilé och det fungerar precis lika bra!



Morfars gryta
5 portioner

1 kg fläskytterfilé/fläskfilé
2 msk rapsolja
2 msk kinesisk soja
2-3 dl crème fraîche
2 vitlöksklyftor
ev lite sambal oelek

Tillbehör: ris, ärtor/annan grönsak, lingonsylt eller gelé

Strimla köttet fingertjockt och lägg det i en skål, häll över olja och soja och låt köttet marineras lite medan du dukar bordet och gör i ordning tillbehören.
Hetta upp en gryta eller traktörpanna, häll i köttet med sin marinad (extra fett behövs inte) och låt det brynas i fem minuter på hög värme. Om det bildas mycket vätska kan du hälla av en del av den. Krydda med pressad vitlök och sambal om du valt det. Blanda i crème fraîche och rör om ordentligt. Låt koka upp och sedan är det klart att servera!

Självklart kan detta utvecklas med t ex svamp och/eller gul lök som får fräsa före köttet. Ärtorna kan blandas ned i grytan istället för serveras bredvid o s v.



1 kommentar:

Mrs Calloway sa...

åh, det låter gott! den ska jag göra. precis lagom komplicerad för min enkla kokkonst