9 jan. 2019

Torsk med västerbottenost, nötter och rödbetsrisotto

Man kan tro att bloggen sover, eller i alla fall att vi som driver den sover. Sanningen är nog att den mest används som receptkälla numera, men visst händer det att vi lagar något som borde få skrivas ner! Anne-Lie har t ex börjat mixa diverse grönsaksjuicer (ja, det är nytt år och nya tag för många av oss - eller hur?). Kanske att hon hittar någon kombination som kan smaka.

Jag snodde ihop en fiskrätt härom dagen, den blev minsann god nog att få finnas här!




Torsk med västerbottenost, nötter och rödbetsrisotto
4 portioner
1 stor rödbeta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl arborioris
2 1/2 dl torrt vitt vin
5 dl buljong
3 msk smör
2 dl riven västerbottenost
salt
svartpeppar

800 gram färsk eller tinad torskfilé
salt och svartpeppar
1/2 dl skalade pistagenötter
1/2 dl pinjenötter
1 1/2 dl riven västerbottenost

Sätt ugnen på 225 grader.

Risotton:
Skala och grovriv rödbetan. Hacka lök och vitlök fint. Stek löken i smör i en tjockbottnad kastrull, tillsätt rödbetan och riset och fräs ytterligare tills riset har blivit glansigt. Häll på vinet och låt koka in. Sänk värmen och späd sedan risotton med varm buljong efter hand som det kokar in, rör ofta. Efter ca 20 minuter blandas en rejäl klick smör i och när den smält rörs osten i. Smaka sedan av med salt och peppar.

Under tiden görs fisken. Hacka nötterna och blanda dessa med den rivna osten. Smörj en ugnsfast form och lägg i fisken. Strö ost- och nötblandningen över. Tillaga fisken i mitten av ugnen, ca femton-tjugo minuter.

Servera fisken och risotton med lämplig grönsak, varm eller kall.

1 kommentar:

Anne-Lie sa...

Ska se vad jag kan bidra med 💪🏻