8 mars 2017

Oscar II, tårta med chokladsmak (glutenfri!)


På tjejmiddag med filmtema blev efterrätten såklart en Oscarstårta! För att få extra sprätt på den smaksatte jag både bottnar och smörkräm med kakao. Gott!


Min Oscarstårta
Bottnar
3 äggvitor
135 g florsocker
100 g mald mandel/mandelmjöl
12 g marsanpulver
1 msk kakao

Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
Dela äggen försiktigt, gulorna sparas till smörkrämen. Vispa äggvitorna fast och vispa sedan i sockret, lite i taget. Vänd ner marsanpulver och mandelmjöl utan att förlora luften som vispats in i äggvitorna.
Fördela smeten i två tallriksstora rundlar på två plåtar med bakplåtspapper. Försök att styrka ut smeten så jämnt som möjligt.
Grädda bottnarna samtidigt i 12-15 minuter. Låt svalna.

Smörkräm
1 dl vatten
1 dl florsocker
3 äggulor
3 msk kakao
225 g rumstempererat smör

Sjud florsocker och vatten till en sockerlag. Vispa under tiden äggulorna pösigt. När sockerlagen är 120 grader hälls den i en smal stråle ner i äggulorna under kraftig vispning. Tillsätt kakaon. Vispa sedan i smöret, lite i taget. Rör krämen smidig.

Garnering
50 g mandelspån

Rosta mandelspånen i torr panna så de får lite färg. Var försiktig, för de bränns lätt. 
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat och bred två tredjedelar av smörkrämen ovanpå. Lägg på den andra bottnen och bred ett tunt lager av den sista smörkrämen ovanpå. Garnera med mandelspån.
Ställ tårtan kallt så att smörkrämen stelnar. Tårtan är godast nästa dag, men går alldeles utmärkt att äta redan efter några timmar!


1 kommentar:

bettyl-NZ sa...

Sounds so yummy!