12 jan. 2017

Hjortronparfait utan glassmaskin




Jag hittade en skvätt hjortronsylt som sett sina bästa dagar. Perfekt, då kan jag göra parfait, tänkte jag och skred till verket:

Hjortronparfait
ca 1 liter
5 äggulor
1 dl florsocker
1,5 dl hjortronsylt
5 dl vispgrädde

Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt, blanda sedan försiktigt ner hjortronsylten.
Vispa grädden fast men inte hård och tillsätt ägg-socker-sylt-blandningen. Vispa allt pösigt och häll över glassmeten i frysformar, försiktigt så att inte all volym går ur.
Frys i minst 4 timmar.

(Tips! Gör först maräng av vitorna, innan vispen fått fett eller äggula på sig! Vispa upp vitorna hårt och tillsätt 2,5 dl socker, lite i taget. Forma smeten till en rund botten och grädda i 100 graders ugnsvärme i 1,5 timmar. Låt marängen stå kvar i ugnen medan den kallnar.)

Inga kommentarer: