2 jan. 2017

Brysselkålssallad med småcitrus och granatäpple

 En riktig höjdare till julbordet blev denna sallad, som var så fräsch att den passar även vid andra tillfällen! Används färsk brysselkål blir den snyggare grön, men det är också mer att ansa än om man använder djupfryst. Smaken är dock densamma!Brysselkålssallad med småcitrus och granatäpple
10 portioner på julbordet, 6 portioner som tillbehör
1 påse brysselkål, ca 500 g
4 småcitrus
1 granatäpple
Avokado- eller olivolja, gärna med citron
 
Koka brysselkålen precis färdig, känn med sticka. Häll av det varma vatten och häll på kallt så att färgen bibehålls. När kålen svalnat delas den i kvartar. Om färsk kål används är det snyggt att pilla loss de yttersta bladen och blanda blad och delade mittbitar på fatet.
Skala och klyfta småcitrusen, försök att få bort så mycket vitt som möjligt. Dela klyftorna på mitten.
Fördela kål och citrusklyftor på ett stort fat.
Rulla granatäpplet mot bordet för att mjuka upp innandömet. Dela äpplet i två halvor och lägg en halva i taget i handen med snittytan nedåt. Slå på utsidan av skalet med en träsked så att kärnorna faller ned i handen. Stå gärna över diskhon när du gör detta, för det kan skvätta en del. Fördela kärnorna över salladen och sprinkla över oljan. Servera!
 

3 kommentarer:

Hyrestanten sa...

Åh så kul med ett nytt recept! Jag håller på att förbereda mig för 8 veckor med Michael Mosley och den här salladen blir nog perfekt :)

Cari sa...

Ser jättegott ut.
Jag köpte frysta granatäppelkärnor till en sallad vi hade till jul (mycket enkelt har dock inte jämfört smaken).

Anni sa...

Tack Cari och Hyrestanten för att ni troget följer våra sporadiska inlägg. Hoppas att ni testar receptet och skriv gärna en rad när ni gjort det.