3 feb. 2015

Bullar med blåbär och tosca

Anne-Lie startar det nya året med hälsosamma rätter, jag vägrar vinter med bullbak. Dessa anses vara de godaste jag någonsin gjort, enligt en av mina söner, men notera att de tar sin lilla tid att baka:


Bullar med blåbär och tosca
48 bullar eller 24 bullar och en krans eller ...
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 dl socker
1 msk kardemumma
1 kilo vetemjöl special
1-2 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke, häll över (den kalla) mjölken och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt smöret i klickar, sedan övriga ingredienser och kör degen i matberedare eller med elvispens degkrokar (jobbigt!) i uppåt 20 minuter om du orkar. Häll upp degen på bakbordet, platta ut den något och låt den vila i en halvtimme. Under tiden förbereder du fyllningarna.

Fyllning 1
200 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
Rörs samman

Fyllning 2
2 dl fast blåbärssylt (jag föredrar den från Lidl)

Tosca
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
0,5 dl honung
5 dl blandade nötter/mandelspån
Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull och koka på ganska svag värme tills smeten tjocknat och fått en guldgul färg. Tillsätt nötterna och blanda om ordentligt.



Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget. Bred på hälften av smörfyllningen och blåbärssylten. 


Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i 24 bitar. Jag använder (osmorda) muffinsplåtar till mina bullar, vilket gör att de jäser på höjden istället för på bredden. 

Har du inte muffinsplåt lägger du bullarna i bullformar på en vanlig plåt. Lägg över en ren handduk och låt jäsa i en och en halv timme. Vill du kan du göra en krans eller en butterkaka av den andra deghalvan. Jag tar gärna en form med löstagbar botten och ställer mina skurna bullar på högkant i formen.


Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och fördela toscasmeten ovanpå. Grädda i 10-12 minuter, men kolla så att nötterna inte bränns. Har du gjort en krans/butterkaka gräddas den i 200 grader i 15-20 minuter.
Låt svalna på galler.


Vill du inte ha tosca kan du skippa den och bara glasera bullarna när de svalnat. Rör samman florsocker med lite vatten till en trögflytande glasyr och ringla över bullarna. (De på bilden hade jag ingen blåbärssylt i heller, de blir saftiga och goda så också.)

1 kommentar:

Katarina sa...

Kul med länk till receptet, tack! Dessa bullar vill jag helt klart testa! Ok att länka till dig från min sida när jag väl har bakat? Lär ta ett tag men nån gång så...