10 okt. 2014
En afrikansk middag med många rätter
När Anne-Lie fyllde jämnt förra hösten ordnade vi en överraskningsfest för henne. Om den skrev jag här (länk). Länge tänkte vi lägga in recepten från den afrikanska buffé som vi tillsammans lagade och nu äntligen finns de här! Recepten är inte våra, de är funna på olika platser på nätet, men det här var det vi åt:
Grillade grönsaker på sydafrikanskt vis
14 portioner
1,5 kg grönsaker, ex.vis, paprika, morötter, aubergine, blomkål
3 msk breyani paste (en blöt sydafrikansk kryddblandning med en lätt syrlig smak som finns att köpa i många välsorterade livsmedelsbutiker)
salt
svartpeppar, grovmalen
olivolja
färsk koriander
Skär grönsakerna i lagom stora smakbitar, i rundlar och stavar beroende på grönsakstyp.
Blanda grönsakerna med kryddpastan och smaka av med salt och peppar. Ringla olivolja över grönsakerna och grilla dem i ugnen, de ska ha ett litet tuggmotstånd kvar.
Strö över färska korianderblad innan servering.
Gult ris på sydafrikanskt vis
14 portioner
1,5 msk socker
3,5 krm gurkmeja
salt
3 msk smör
1,4 st kanelstång/stänger
3,5 dl russin
0,5 msk citronskal
7 dl ris
2,25 l vatten
Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt alla ingredienser utom riset och rör tills sockret löst sig. Häll i rist, täck med lock och låt sjuda i tjugo minuter.
Ta bort kanelstången innan servering.
Kryddig kyckling med passionsyoghurt
4 portioner
500 g kycklingfiléer och quorn
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1⁄2 tsk malen koriander
1⁄2 tsk malen ingefära
Sås:
2 st passionsfrukter, 2 dl laktosfri matyoghurt, 2 krm salt
Banka ut kycklingfiléerna på en skärbräda med knytnäven till en tunn schnitzel. Pensla kycklingfiléerna med oljan. Blanda kryddorna och strö över kycklingen på båda sidor.
Sås:
Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Blanda yoghurt med salt och vänd ner fruktköttet.
Grilla kycklingen över glöd eller i grillpanna 3 – 4 min på varje sida. Servera kycklingen med såsen.
Fisk med chili- och kokossås
4 portioner (fler på buffé)
Pröva att laga fisk på afrikanskt sätt! Kokosmjölk använder man i både kött- och fisksåser i Tanzania, där receptet kommer ifrån. Den här kryddstarka fiskrätten kan du laga på vilken fast fiskfilé som helst, till exempel lax, torsk eller gädda
1 hel bit laxfilé, ca 3/4 kg
3 msk matolja
1 tsk salt
Sås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 röd spansk peppar
1 msk curry
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citronsaft
3 dl kokosmjölk på burk
salt
Sätt ugnen på 225°. Häll hälften av matoljan på ett ugnssäkert fat och lägg i laxen, strö över salt. Stek laxen i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Hetta upp resten av matoljan till medelvärme i en gryta och fräs löken, vitlöken och chilin i 2–3 minuter. Rör i curryn och tomatpurén och låt allt fräsa i 1 minut. Häll i citronsaft och kokosmjölk och låt såsen koka utan lock i 8–10 minuter tills den börjar tjockna.
Ta ut laxen och häll såsen på fatet vid sidan om fisken. Servera med kokt ris.
Lammgryta med okra
4 personer (fler på buffé)
Okra är en afrikansk grönsak som reder grytan. Finns färsk i välsorterade livsmedelsbutiker.
400 g okra
500 g benfritt lammkött
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 tomater
1 msk tomatpuré
1-2 dl vatten
2 msk färsk koriander
saften av 1/2 citron
Dela okran i bitar, skär köttet i 3 cm stora tärningar och skala och hacka lök och vitlök. Skålla, skala och hacka tomaterna.
Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Bryn köttet runt om, krydda med salt och peppar. Rör ner lök, vitlök och okra och låt det fräsa i 5 minuter. Häll i tomater, tomatpuré och vatten.
Koka grytan på svag värme med locket på i 40–45 minuter. Smaksätt med koriander och citronsaft.
Ingera
ca 12 st
Ett etiopiskt syrligt, svampigt bröd som serveras till nästan alla mål.
5 dl teffmjöl eller fullkornsvetemjöl (använd inte stenmalet mjöl)
2.5 dl vanligt vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1.25 dl naturell yoghurt
7.5 dl kolsyrat vatten
2 msk klarat smör
Vispa samman mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.
Rör ner yoghurten i vattnet och vispa därefter ner vätskan i mjölet till en ganska tunn, slät smet. Sila den för att bli av med eventuella klumpar.
Smörj en stor stekpanna med klarat smör och hetta upp den över medelhög värme.
Häll drygt 1 deciliter smet i stekpannan, börja hälla i mitten och häll i en spiral, och grädda i 20 sekunder.
Täck med ett lock och grädda i ytterligare 30 sekunder.
Lägg över brödet på en tallrik och täck med en varm duk för att hålla det varmt medan du gräddar resten av ingerabröden.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar