2 aug. 2013

Friterade blomkålsbollar

Igår var det Ladies night i Åsaka. Tre väninnor tog en promenad i skogen och plockade hallon som sen serverades till efterrätten. Kvällen var vindstilla och ljum och det var avslappnande att gå där och plocka samtidigt som vi kunde småprata om ditten och datten. Väl tillbaka igen väntade en fantastisk meny komponerad av allra goaste väninnan. En väninna som är en härlig inspiratör och en sann dubbelhaka ;-)

Likt TV-kockarna var mycket förberett men jag fick glädjande nog vara med och laga till maten. Vi åt kronärtskockor, auberginegratäng samt friterade blomkålsbollar. Kvällen avslutades med "mosters kladdkaka" som vi serverade tillsammans med våra nyplockade skogshallon och smetana. Tänkte att jag ur minnet ska försöka plocka fram receptet. Tyvärr finns här inga exakta mått utan här är det lite på känn som gäller sen är det ju det där med att fritera som ju också kan kännas lite osäkert (gör det för mig så jag var mycket tacksam att stå bredvid min väninna). Men var inte rädd för att pröva för det var det verkligen värt! 
Friterade blomkålsbollar
Ett blomkålshuvud
1-2 pressade vitlöksklyftor (som jag från början glömde men fick påminnelse om)
en äggula
ca 1 dl riven parmesanost
vetemjöl och eller potatismjöl
svartpeppar, rosmarin och salt.

Rapsolja att fritera i

Gör så här:
Ta bort stocken i blomkålshuvudet och dela i buketter som kokas tills de blir mjuka. Häll av i durkslag och låt kallna. När allt är kallt mixas eller mosas blomkålen, pressa i vitlöksklyftorna och blanda sedan ner en upprörd äggula, riven parmesanost, lite vetemjöl och eller potatismjöl som blandas i för att få en tjockare konsistens på smeten. Här kan mängden variera beroende på hur "vattnig" den mixade blomkålen är, smeten ska vara kladdig men hålla ihop. Krydda med svartpeppar, rosmarin och lite salt. Blanda väl och låt gärna stå någon timma eller tills nästa dag.

Häll rapsolja i en gjutjärnsgryta eller frityrgryta. Värm upp oljan som ska vara riktigt het! Glöm inte att ha ett lock vid sidan om spisen och lämna inte spisen när oljan står på värme. Det går att testa oljan genom att lägga i en liten bit "rostebröd" som ganska snabbt ska få fin färg. Eller varför inte doppa i lite av blomkålssmeten? Gör små bollar med hjälp av en matsked och lägg i ca 4-5 bollar i oljan åt gången, ha inte i för många för då svalnar oljan. Låt bollarna ligga i ca 1½ - 2 minuter så att de får en gyllenbrun färg. Plocka upp med hålslev och lägg på hushållspapper så att oljan kan rinna av. 

Klara att serveras!


5 kommentarer:

Hyrestanten sa...

Så gott det ser ut! Tyvärr är jag för feg för att fritera, har aldrig provat.

Anne-Lie sa...

Även jag har fegast men är nu efter kvällen hos väninnan redo för att testa! Men locket vid sidan av spisen är A och O!

Liselotte Ekström sa...

För tusan A-L... Du glömde vitlöken!!
Mycket pressad vitlök!
Jag hade i tre stora klyftor :)
F.ö. var det ett väldigt trevligt inlägg, kvällen återupplevdes. Tack!

Anne-Lie sa...

Tusen tack Lisa att du påminde mig! Men jag är ändå lite mer vag i vitlöken än vad du är ;-)

Joyful sa...

Hello, I cannot read the blog but it looks like your are having a wonderful dinner with family and/or friends. It is always nice to be invited to someone's home to share a meal :-)