4 juni 2013

Smultronstället - Pettas caféLångt norrut på Åland, inte långt från Hållö Brygga, ligger Pettas ekologiska café. Huset, som utifrån ser ut som en vanlig villa, är ett gammalt skolhus. Här fanns en gång en omtyckt lärarinna som av skolbarnen kallades just Petta.När man rundar huset kommer man till den nyanlagda uteserveringen. Rabatterna skvallrar om framtida frodighet.

Ulf sköter serveringen och Karin bakar. Här erbjuds bröd, pajer, sallader och bakverk; allt så ekologiskt och närproducerat som möjligt.Potatisbakelser och morotsmuffins med choklad.Apelsinmarmelad, honung och sälolja finns till försäljning.På en hylla står gamla burkar som Ulfs mamma använde i sitt kök. Hennes handskrivna etiketter sitter kvar på locken.Varje kund får en fikakorg (från Italien, finns att köpa på caféet) med härligt retrofoto i botten och kan sedan välja att sitta ute i solen eller ...... gå upp en våning och sitta i det generösa rummet, en före detta vind. På väggarna finns en samling av gamla affischer från Svenska teatern. Men se upp, för det händer att Petta spökar här!Ålandspannkaka, närbesläktad med Gotlandspannkaka. På Pettas serveras den med granngårdens hallon och god vaniljglass. Mums!

Pettas café är ett sant smultronställe genom sin charm, lantlighet, sitt goda utbud och ekologiska tänk, men framför allt för värdparets generositet och servicekänsla!

2 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Vilket härligt sommarparadis! Har inte besökt Åland på länge, vi har en sommarkiosk som håller oss rotade i Lovisa i södra Finland. Men någon gång, då vi tar ledigt en hel sommar, står nog Åland på reseönskelistan igen!

Äventyret framtiden sa...

Tack, tusen tack Anni, för all god reklam du gav oss då! :) Nu är det härlig historia, som du redan har upptäckt bor vi på en annan ö i världen.
Roligt att minnas och att se bilderna! Tack än en gång!
Karin