26 mars 2013

Quesadilla med spenat och skinka

En gång för länge sedan skrev jag upp vad en kock gjorde på TV4, tror bestämt att det var före tevekockarnas tid men framför allt långt innan alla recept fanns tillgängliga på nätet.

En quesadilla är som en dubbelmacka av tortillasbröd med osten som klister - det är osten som ger rätten sitt namn. Välj den mindre storleken på tortillas, så att de får plats i stekpannan och går att vända.

Som lunch eller lätt middag passar rätten utmärkt och variationsmöjligheterna är stora. Jag fick t ex göra en utan skinka och en utan spenat ...
Quesadilla med spenat och skinka
4 portioner
8 vetetortilla
400 g fryst bladspenat
2-3 dl riven ost
1 fpk färdigskivad rökt skinka
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Riven muskot
Salt och peppar

Fräs löken några minuter och blanda sedan ner spenat och vitlök. Krydda med muskot, salt och peppar.

Lägg en tortilla på en tallrik och strö över lite riven ost, osten kommer att fungera som lim när den smälter. Sprid ut skinkskivor ovanpå osten, tre skivor brukar vara lagom. Så på med ett lager spenat, lite mer ost, en omgång skinkskivor, mer ost och till sist en ny tortilla.

Pressa samman quesadillan något, stek den sedan frasig 2-3 minuter per sida på medelvärme i stekpanna.
Servera med tomatsalsa, t ex den jag gjorde i förra inlägget!

3 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Visst går det att variera tortillor nästan i det oändliga. Tack för att du påminde om det, jag hade nästan glömt, det är liter mer sommarmat för oss.

Hyrestanten sa...

TACK för receptet!
Det ska jag testa, jag som älskar spenat. Passar perfekt eftersom jag inte har någon ugn här på GC och matlagningen inte blir så varierad.

Anni sa...

Carita och Hyrestanten; Hoppas att ni också gillar det!