5 jan. 2013

Apelsinsaft

Nu är det apelsintider och läge att ägna sig åt frosseri! Sprängfyllda med c-vitaminer och billiga är de till och med vid den här tiden. Ätas så som de är, pressas och hällas upp i ett glas eller i en tallrik tillsammans med mosad banan. Sen går det ju att förädla dem till apelsinmarmelad  använda dem i bakverk, efterrätter eller i mat. Frossa på bara!

Innan jul gjorde jag apelsinsaft som jag gav bort som julgåvor. Grabben fick smaka på lite och blev stormförtjust! Den godaste saften han någonsin druckit så det var bara för mig att göra mer... Å mer har jag gjort och mer kommer jag säkerligen göra. Till råga på allt är den mycket lätta att göra! Så varför inte testa ni också!   

Med tanke på att det är nytt år och många kanske har avgett ett och annat löfte är det läge att fundera på nyttigheten med denna saft då det är hela 9 dl socker i. Jag har valt att inte minska sockermängden utan köra på hela mängden. Självklart är socker inte nyttigt men å andra sidan så är det ju pressad citrusfrukt i. Det jag gillar är att veta vad det är i saften - inga smaktillsatser här inte utan bara äkta vara! Ryser lite när jag tänker på vad det är i till exempel Fun light. Men testa gärna att minska och berätta sen hur det gick.
Visste ni föresten att apelsin är ett bär som växer på träd? Ordet apelsin är lånat från tyskans Apfelsine och betyder "äpple från Kina? Allt detta hittade jag på LivsmedelsSverige.


Apelsinsaft

1 kg apelsiner (eller varför inte testa att blanda olika citrusfrukter)
1 citron
1 msk citronsyra
9 dl socker
5 dl kokande vatten
Kryddsätt om så önskas med en kanelstång eller stjärnanis

Tvätta citrusfrukten noga därefter tar jag ett cestjärn och "river" skalet - noga att inte få med det vita på skalet. Lägg det rivna skalet, citronsyra och socker (samt kryddsättningen om ni vill ha med den) i en stor skål häll över det kokande vattnet, rör om då och då till allt kallnat. Pressa citrusfrukterna och häll det i skålen, sila allt innan du tappar upp det på rena flaskor!


1 kommentar:

Millas Hälsoblogg sa...

Gott att göra egen saft:)