9 dec. 2012

Mjuk pepparkakaI lördags var jag på en liten loppis-runda. Letade väl egentligen inte efter något speciellt eller jo det gjorde jag nog! Det finns alltid något som jag behöver komplettera och kikar ständigt efter ett och annat smått och gott. Men det bästa är att bara gå omkring och kika och inspireras lite, det är ofta då som fynden ramlar på mig. Och fynda det gjorde jag ;-) 

En tomte och en kakform till en totalkostnad av 90 kronor var lördagens fynd. Vet inte vad det är med kakformar från förr men säger bara det att håll ögonen öppna och slå till om ni hittar formar från förr. Den jag hittade var tillverkad av Kungsörs metallindustri. Jag tycker att kakorna får en extra fin form och blir saftigare än i mina nya moderna former. Men det kan hända att allt hänger på nostalgi. 


Idag andra advent passade jag på att inviga min form och vad passar inte bättre än att leta upp svärmors recept på mjuk pepparkaka.

Svärmors mjuka pepparkaka

2 ägg
2 ½ dl socker
1 hg smält smör
1 dl sur grädde
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingfära
½ tsk nejlika
ev ½ tsk kardemumma
Smörja en form väl och täck med ett tunt lager veteströ.
Smält smöret och låt det svalna, blanda sen in den sura grädden. Vispa ägg och socker ca 3 minuter. 
Blanda kryddor och bikarbonat med vetemjölet. Blanda in smör- och mjölblandningen i de vispade äggen och häll ner i formen. Grädda längst ner i ugnen som du värmt till 175 grader. Hur länge? Ja det är ju här det där med formen kommer in. Så tiden beror på men efter 30 minuter så kan du öppna ugnsluckan och känna med en sticka i kakan om den är torr. 
Ta ut den och låt den vila ca 5 minuter i formen innan den läggs på ett sockrat fat.

Å vad gäller tomten så vet jag inte mer om den än att den bara var söt! 2 kommentarer:

Anni sa...

Jag håller alltid koll efter en speciell sorts kakform när jag är på loppis. Har samlat på mig fyra stycken nu så att barnen kan få när de flyttar. Det är en aluminiumform med lös botten som man kan trycka upp kakan med - alltså ingen springform, men den är ruskig bra! 20 kronor är rena fyndpriset!

Hehe, det skulle ju vara kul att få se hur din kaka ser ut i den fina formen ;-)

Cari sa...

Lingonsylt brukar jag ha i mjuk pepparkaka. Det blir saftigt och gott. Och lite russin - om man tycker om det.