24 okt. 2012

Plommonglass med vuxensmakNär mina plommon översvämmade gräsmattan letade jag febrilt efter varianter på chutney, sylt, paj - ja, ni vet kanske hur det är. Vad går det åt till en paj? 10 plommon? Vad hjälper det när man har tio KILO??!!

I mitt totala plommonkaos provade jag att göra glass. Nej, så väldigt stor del av skörden gick inte åt till den heller, men god blev den - och det är väl huvudsaken?


Plommonglass
500 g plommon
125 g mörkt muskovadosocker
3 dl vatten
4 äggulor
125 g florsocker
3 dl vispgrädde

Plommonen kärnas ur och skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med muskovadosocker och vatten. Låt puttra i en kvart under lock tills plommonen mjuknat ordentligt. Finfördela plommonen med en mixerstav (om du har, annars tar du en vanlig visp). Kyl blandningen.

Blanda äggulor och florsocker i en bunke som ställs över en kastrull med sjudande vatten. Vispa blandningen medan den värms upp till fingertemperatur, därefter lyfts den bort från vattenbadet. Fortsätt vispa tills äggblandningen svalnat något, ställ sedan bunken i kylen.

Vispa grädden halvtjock, tillsätt den kalla plommonpurén och äggblandningen, blanda försiktigt samman. Häll smeten i en form och frys i minst fyra timmar, eller använd glassmaskin om du har.

Muskovadosockret ger glassen en lätt lakritston, gillar du inte det kan du prova att göra glassen med vanligt socker. Det har jag inte gjort eftersom jag tyckte så mycket om den här varianten!

Nog passar detta till Månadens Sötsak, där temat är Fredag!

1 kommentar:

Öbon sa...

Låter gott med plommonglass.

Nu är säsongen över här på min ö, men till nästa år, då du :-)