16 aug. 2012

Storfiskar'ns stekta makrill


Anne-Lies farbror är en äkta storfiskare. Tillsammans med Anne-Lies föräldrar hade han fått upp över 100 makrillar när vi kom på besök. Vi fick med oss några urtagna fiskar och fiskarens egna recept:

Stekt makrill i dillsås
3 portioner
6-7 urtagna makrillar
smör
4 msk hackad dill
ströbröd
mjöl
salt och peppar

till såsen:
1,5 - 2 dl grädde (havregrädde går utmärkt)
1,5 tsk ättika (24%)
1 msk socker

Lägg lite smör och rejält med dill i makrillens "mage". Blanda mjöl och ströbröd i en plastpåse, krydda med salt och peppar och skaka ihop allt. Lägg i fiskarna i påsen med paneringen och skaka om så att fiskarna täcks med panering. Stek i smör tills makrillen är klart - ha inte för hög värme!


Tag upp de stekta fiskarna ur pannan och tillsätt ingredienserna till såsen, låt den puttra ihop några minuter. Smaka av och lägg sedan i fiskarna igen, låt allt bli varmt och servera med kokt (färsk)potatis.


Fiskarna behöver inte läggas ner i såsen igen, utan såsen kan serveras separat. Fisken behåller då lite mer av sin frasiga stekyta, något som makrillvana Anne-Lie föredrar. (Och Anni har ingen aning, men tyckte att det var mycket gott!)

1 kommentar: