25 aug. 2012

Pannkakor med banan och Nutella


I Frankrike är man expert på crêpes, i Nederländerna på pannkoeken, på finlandssvenska heter de plättar och i Sverige säger vi plättar om de små och pannkakor om de stora.

Det är alltid lika fascinerande att se på när skickliga crêpemakare breder ut smeten på de stora laggarna och sedan utan problem vänder och gräddar andra sidan.

Jag menar, hur ofta står man inte här hemma med trasiga pannkakor som inte vill vända sig?


Första gången vi åt pannkakor med banan och Nutella var på en outlet i sydvästra England. Det vill säga, barnen hade valt andra varianter men gjorde stora ögon när jag kom med mitt lass, toppat med en generös klick grädde.


Så de lärde sig snabbt. Fanns denna fantastiska skapelse på menyn, ville de också ha den!


Hemma gör jag ibland en något mer prosaisk variant. Barnen blir lika glada (och mätta) ändå!

Pannkakor med banan och Nutella
9 laggar
3 dl mjöl
3 ägg
6 dl mjölk
4 bananer
en burk Nutella

Vispa ut mjöl och ägg i drygt hälften av mjölken, se till att smeten blir klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och vispa slätt. Låt gärna svälla en stund.
Grädda pannkakor i smör i pannkakslagg, när pannkakan vänts skivas banan och klickas Nutella över den gräddade sidan. Vid ihop den färdiga pannkakan och servera gärna med lite vispad grädde.
Det är också gott att ha lite rostade kokosflingor till.När jag tog bilderna hade jag inte vanlig Nutella hemma, utan en lite lyxigare choklad- och nötkräm. Tänk att det blev gott det också!

Och detta är mitt bidrag till Månadens sötsak - reseminnen, hos Söta saker!

2 kommentarer:

anjoe sa...

Det er flere år siden, at jeg sidst smagte Nutella, og har aldrig prøvet det på pandekager. Bare synet af dine fotos får min dobbelthage til at vokse, men det skyldes den store masse mundvand, jeg må synke :-D

Marie sa...

En riktigt god klassiker! :)