25 maj 2012

Hjortronkakor

Den här lilla goda kakan är både lättbakad och hållbar. Den vita chokladen gör att den ser lite extra lyxig ut.
Och jo, den är väldigt god också!


Hjortronkakor
ca 45 stycken
200 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

1-1,5 dl hjortronsylt
40 g smält vit choklad

Vispa smör och socker fluffigt. Rör i ägget. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner detta i smörsmeten. Knåda ihop. Dela degen i tre delar och rulla varje bit till långa längder. Tryck till dem så att de blir platta och gör en fördjupning längs mitten på varje längd. Fördela hjortronsylten i fördjupningen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 16-18 minuter. 

Skär kakorna i önskat antal bitar så fort de kommer ur ugnen.
Smält chokladen, gärna i mikro men tänk på att vit choklad smälter fortare än mörk. Ringla chokladen på tvären över kakorna så att ett vackert mönster bildas.

Förvara kakorna i tät burk - de går också bra att frysa.


Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak - sommar!

5 kommentarer:

Tina N sa...

Småkakor kan man aldrig ha för många av! :)

Härligt namn på bloggen... ;)

Anonym sa...

bästa bloggnamnet någonsin, heja er!!!

Anni sa...

Tack för de orden, båda två!

Marja sa...

Liknande kakor har jag gjort fast med hallonsylt. Fast önskar att jag också hade riglat över choklad, för det var ju jättesnyggt!

http://bakasockerfritt.blogg.se/

Jenny sa...

Dessa vill jag verkligen pröva! Jag fullkomligt älskar hjortronsylt, kan äta det med sked.., nästan;)