8 apr. 2012

En äggande kokott

När man är störtförkyld och oinspirerad får påskbuffén skapas av det som finns hemma. Några gamla sillburkar, barnens målade ägg, friterade lökringar, köttbullar, grissini och en smördegstarte med lök och pistagenötter blev den något udda kombinationen på påskaftonen. Och så dessa kokotter - en sann höjdare!


Jag har aldrig gjort kokotter förr och inte vet jag vad som fick mig att plötsligt googla och sedan skapa mitt recept. Resultatet var både spännande, mycket mättande och förhållandevis lättlagat.

Äggkokott med spenat och kantarell
5 formar
150 g bacon i strimlor
1 gul lök, hackad
1 pressad vitlöksklyfta
200 g kantareller
200 g fryst bladspenat
5 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs bacon och lök i lite smör någon minut, tillsätt sedan kantarellerna och låt allt fräsa tills vätskan från svampen kokat bort. Blanda ner spenaten och låt allt bli riktigt varmt. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Smörj fem ugnsfasta portionsformar och fördela blandningen däri. Knäck försiktigt ett ägg i varje form. Grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Serveras varma på buffé, som liten lunch eller kanske förrätt.
Uteslut baconet om du vill ha kokotten vegetarisk.

Inga kommentarer: