Förra helgen snackade lillkillen om dessa kakor som även han mindes. Så idag passade jag på att baka kakorna. Frågade grabben om de smakade bra, å de smakade precis så gott som han mindes! Även min mamma får något drömmande i blicken när vi talar om dessa kakor. Hon minns dem från sin barndom.
Receptet har jag tagit ur Sju sorters kakor men jag har gjort om dem lite, så klart! I receptet är det äppelmos mellan och ingen karamellfärg i glasyren samt att syltade apelsinskal strös över om ni vill göra som originalet.
Halvmånar
Sätt ugnen på 200 graderSmält 150 gram smör och låt det kallna.
Rör ner 1 dl socker och två ägg, ett i taget.
Blanda till sist i 1,5 dl vetemjöl.
Smörja en plättlagg och lägg 2 tsk smet i varje lagg och grädda dessa mitt i ugnen i 8 minuter.
Låt svalna på galler.
Bred hallonsylt på halva antalet kakor, lägg de andra ovanpå. Dela dem mitt itu till halvmånar.
Rör 2 dl florsocker med ca 1,5-2 msk vatten och några droppar grön karamellfärg till en fast glasyr. Bred glasyren på kakorna. Låt glasyren stelna innan du lägger kakorna i en burk om de inte redan är uppätna vill säga ;-))
1 kommentar:
:) suck va gott det ser ut
Skicka en kommentar