18 jan. 2012

En lite bortglömd klassiker; plommonspäckad fläskkarré

Det är ju inte enbart kakor och sött man minns från sin barndom, eller hur? En del maträtter har satt sina spår - en av dem, dessutom så otroligt lättlagad - är denna karré som sköter sig själv i ugnen och smakar så gott med sås och äppelmos. Comfort food pratar man om - det tycker jag att denna rätt kan klassas som!

Och vill du ha det lite elegantare använder du skinkstek istället för karré!


Plommonspäckad fläskkarré
4 portioner
1200 g benfri fläskkarré
10 katrinplommon
1 msk mald ingefära
salt och peppar

Sås:
skyn från steken + vatten
2 msk mjöl
1½ dl grädde
lite soya

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär små snitt i köttet och stick halverade katrinplommon i snitten, tryck ner dem ordentligt för de vill gärna ploppa upp under tillagningen. Krydda med ingefära, salt och peppar. Lägg köttet i en trång form (den ska vara trång för att inte köttsaften ska ånga bort i ugnen) och stick i en köttermometer.


Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 82 grader, det kan ta uppemot två timmar så sätt potatisen på kokning efter dryga 1½ timme. Tag ut köttet, häll av skyn i en kastrull och packa köttet i aluminiumfolie medan du gör såsen.

Vispa ut mjölet i skyn, tillsätt lite vatten om det är för lite sky. Blanda i grädden och smaksätt med soya. Vill du kan du även lägga i en buljongtärning (men tag en ekologisk som inte bara består av salt och smakförstärkare - läs på buljongförpackningen!). Låt koka i några minuter, glöm inte att smaka av!

Servera köttet skuret i skivor tillsammans med potatis, äppelmos och gärna klassiska kokta grönsaker.

1 kommentar:

Ingela sa...

barnens favorit, lagar det lite då och då fortfarande :)