13 jan. 2012

En klassiker: sand- eller konjakskaka

Konjakskaka tycker jag är en riktig mormorskaka, en klassiker. Jag hade faktiskt aldrig bakat den själv innan jag bestämde mig för att den skulle bli mitt bidrag till Månadens sötsak. Men tänk, den var precis lika god som jag mindes den!



Konjakskaka / Sandkaka
2,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
½ dl konjak

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör potatismjöl, bakpulver och smör till en porös smet.
Vispa ihop socker och ägg i en annan skål, tills blandningen blir vit och pösig.
Blanda ner socker/äggblandningen, lite i taget, i mjöl/smörblandningen. Gör inte tvärtom!
Tillsätt sedan konjaken, även den lite i taget.
Fördela smeten i en smord och bröad kransform och grädda i 45 minuter.

5 kommentarer:

Gela sa...

Men milde himmel hit skulle jag aldrig behövt hitta in. Guuu vad suuuugen jag blir, så mycket gott!!
Du frågade när jag sår mina frön ja jag börjar med de tidigaste nu och sen lite då och då tills det är dax att så ute. Hoppas det är ok att jag lägger till din blogg bland mina matbloggar. Ha en fin fin helg/Gela

Anni sa...

Självklart Gela!
Hoppas att du hittar något som smakar!

Anonym sa...

Ja här finns så mycket gott, en sann inspirationskälla, därför har du fått en award av mig.

Lotta - en kaka i ugnen sa...

Det lät jättegott med konjak i! Och vilket underbart bloggnamn! :)

Anni sa...

Stort tack Ilhertz! Jag har fortfarande glömt att diskutera med Anne-Lie hur vi ska gå vidare! Måste åtgärdas!

Och tack Lena! Prova gärna att baka den också, den är lite mer än en vanlig sockerkaka.