1 dec. 2011

Adventskaka med saffran

En mjuk läckerhet att njuta av till helgen? Juligt saffranssmakande och riktigt festfin. Baka den i en rund form med löstagbar kant, servera den med en klick vispad grädde.


Mjuk kaka med saffran
4 dl mjöl
200 g smör
3 msk socker
1 äggula
Fyllning:
300 g mandelmassa
1/2 kuvert saffran
1 msk vatten
3 äggulor
4 äggvitor
Till servering:
siktat florsocker
vispad grädde

Hacka samman mjöl, smör och socker, arbeta in äggulan till en deg. Slå in den i platsfolie och låt den vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Smörj formen och kavla ut degen till en platta, kläm ut den i formen och nagga botten med en gaffel.
Ställ formen i kylen och ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Rör ut saffran i lite ljummet vatten i en bunke, rör ner mandelmassa och äggulor och blanda väl. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Bred ut smeten i formen och sätt in den i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 45-50 minuter. 
Låt kakan svalna innan formen lossas. Vid servering siktas lite florsocker över kakan. Servera med vispad grädde och om så önskas, lätt tinade bär.

4 kommentarer:

Kattila sa...

Gu vad god den ser ut!

♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥ sa...

Mums!

Nettan sa...

Låter helt underbar ju! Måste testa själv :)

Susanne Lundström Johansson sa...

De här kakan ska jag bjuda på på min födelsedag, den ser jättesmarrig ut.