Adventskaka med saffran

En mjuk läckerhet att njuta av till helgen? Juligt saffranssmakande och riktigt festfin. Baka den i en rund form med löstagbar kant, servera den med en klick vispad grädde.


Mjuk kaka med saffran
4 dl mjöl
200 g smör
3 msk socker
1 äggula
Fyllning:
300 g mandelmassa
1/2 kuvert saffran
1 msk vatten
3 äggulor
4 äggvitor
Till servering:
siktat florsocker
vispad grädde

Hacka samman mjöl, smör och socker, arbeta in äggulan till en deg. Slå in den i platsfolie och låt den vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Smörj formen och kavla ut degen till en platta, kläm ut den i formen och nagga botten med en gaffel.
Ställ formen i kylen och ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Rör ut saffran i lite ljummet vatten i en bunke, rör ner mandelmassa och äggulor och blanda väl. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Bred ut smeten i formen och sätt in den i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 45-50 minuter. 
Låt kakan svalna innan formen lossas. Vid servering siktas lite florsocker över kakan. Servera med vispad grädde och om så önskas, lätt tinade bär.

Kommentarer

Kattila sa…
Gu vad god den ser ut!
Nettan sa…
Låter helt underbar ju! Måste testa själv :)
Susanne sa…
De här kakan ska jag bjuda på på min födelsedag, den ser jättesmarrig ut.

Populära inlägg