16 nov. 2011

Spröda smördegskakor med crunch

En rulle kyld smördeg är alltid bra att ha i hemma. Man kan baka in kött eller ost, man kan använda den som snabb pajdeg, man kan baka med den och det sista var just vad jag gjorde!

Resultatet är små spröda kakor som inte alls är så sötsliskiga utan riktigt goda med sin kardemummadoftande crunchtopping.


Smördegskakor med mandelcrunch
ca 40 kakor
1 rulle kyld smördeg
ägg till pensling
bakplåtspapper (ett papper brukar följa med rullen)
2 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
100 g smör
50 g hackade mandlar

Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegen och skär den i 40 bitar. Fördela dessa på två plåtar med lite mellanrum mellan varje bit. Pensla dem med uppvispat ägg.
Blanda mjöl, socker och kardemumma. Smält smöret och rör ned det lite i taget i mjölblandningen. Blanda ner de hackade mandlarna och använd nu gärna händerna för att få degen grovt smulig. Är den för fuktig kan lite mer mjöl blandas i.
Fördela smuldegen på smördegsbitarna, tryck fast dem lite så att den fastnar.
Grädda i 13-16 minuter och låt sedan kakorna kallna på galler. I en tät burk håller de sig spröda!

Inga kommentarer: