26 nov. 2011

Bästa pepparkaksdegen

Trodde ni att det var svårt att göra egen pepparkaksdeg? Glöm det! Den rörs ihop på nolltid och är mycket, mycket godare än den färdigköpta. MEN den ska göras några dagar innan baket, så lite planering krävs.


Anna Bergenström kan man alltid lita på, skriver hon att något är gott så är det också det! Hennes pepparkaksdeg, Eksta pepparkakor, har hon ändrat receptet på i olika kokböcker. Det här är det som jag alltid använder:

Bästa pepparkaksbaket
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära (kan uteslutas)
1 msk malda kryddnejlikor
2 dl vatten
ca 13 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Smält smöret tillsammans med sirapen. Mät under tiden upp socker och kryddor i en stor bunke. Slå över det smälta fettet och rör om ordentligt. Häll i vattnet och rör igen. Låt blandningen stå och svalna.
Blanda mjöl och bikarbonat väl och rör ned detta i smeten som blir ganska lös. Bäst är att arbeta med en trägaffel.
Lägg all deg i en rejäl plastpåse i kylen och låt den svälla i ett eller två dygn. När det är dags att baka, knådas degen lätt innan den kavlas ut.

Jag kavlar alltid ut degen direkt på bakplåtspapper och låter barnen ta ut figurerna med mått på pappret. Istället för att lyfta över kakorna till plåten och riskera missformade kakor, pillar de bort degen mellan kakorna. En del deg hamnar i munnen, en del kavlas ut på nytt.

Kakorna gräddas i 200-225 graders värme, mitt i ugnen, 4-6 minuter. Passa noga!

2 kommentarer:

Cari sa...

Idag har yngsta dottern gjort degen. Bakas ut i helgen.

Helena sa...

Åhh, vad jag blir sugen med allt vad julen innehåller när jag ser detta recept. Det är väldigt likt mitt favoritrecept: http://helenasmatresa.blogspot.se/2013/11/varldens-basta-pepparkaksdeg.html

Ha det gott!
Helena