1 okt. 2011

Lisas linspaj

Idag är det 1 oktober och det är högsommarvärme! Passade på att ta en cykeltur till goa väninnan som gör världens bästa cerat, behöver fylla förrådet inför hösten. 

Hon har många strängar på sin lyra denna vän och idag gjorde hon en linspaj. Men hon fick gissa sig fram lite för receptet som tidigare stod på linskartongen lös med sin frånvaro då förpackningen gjorts om! Tyvärr blev den inte klar i tid för att jag skulle kunna smaka. Kom på att jag hade en påse röda linser i skafferiet så väl hemma testade jag en egen variant allt utifrån Lisas blandning. Så håll till godo!Lisas Linspaj
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2-3 msk vatten
Blanda mjölet i en skål, skär det kalla smöret i kuber och lägg det i mjölet. Smula smöret i mjölet så att det inte finns några klumpar kvar. Häll i det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut i en pajform som sen ställs kallt. Jag brukar fästa folie runt kanterna för då håller pajdegen sig kvar på kanten.


Fyllning:
1 ½ dl röda linser
1 gul lök
2 tsk tomatpure
1 liten förpackning fetaost (120-150 g)
1 ägg
2-3 msk creme fraiche
ca 2 dl riven ost
salt och svartpeppar
urkärnade oliver

1 ½ dl röda linser kokas i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll av i en sil och ställ åt sidan så att det svalnar.
Skala och hacka en gul lök. Skär fetaosten i kuber. 
Lägg linser, tomatpure, hackad lök, fetaost, riven ost, ägg och creme fraich i en burk. Blanda väl. Krydda med svartpeppar och salt efter smak tänk på att fetaosten är salt.
Picka med en gaffel i botten av pajdegen innan den förgräddas i 200 graders värme ca 10 minuter. Ta bort folien från kanterna och fyll pajdegen med fyllningen. Strö över oliverna och grädda ytterligare ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.
Låt pajen svalna något och servera med sallad.

Inga kommentarer: