25 sep. 2011

Svärmors pajdeg

Det är äppletider och frukterna dignar i trädgårdarna. Under de flesta träd i trädgårdarna ligger äpplen som ingen tar vara på. Trist, men lite symptomatiskt i nutid. Men jag vill verkligen slå ett slag för våra svenska äpplen! Inte undra på att Kristina från Duvemåla längtade så efter sitt äpple som hon till sist fick smaka.
Fick äpplen härom dagen, underbart läckra gravensteiner.  Idag var det så dags att förädla dessa guldkorn. Letade i lådorna och fann svärmors pajdegsrecept. Men passade på att ändra om lite för det har ju kommit lite nya smakbrytare som jag tycker passar med äpplen. Kan väl säga det att grabbarna blev mer än nöjda när de kom upp ur sina sängar;-))



Äppelpaj á la svärmor
3-4 äpplen passar även perfekt med andra bär
1-2 msk socker
ca 1 tsk potatismjöl
kanel
175 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl jag tog 1 dl havregryn och 2 vetemjöl samt ett par msk solrosfrön.
½ tsk bakpulver
1 krm salt
Skala och kärna ur äpplena, skiva dem i klyftor och lägg i en pajform. Strö över socker blandat med potatismjöl. Dofta kanel över.
Smält smöret i en gryta, blanda i socker, mjöl, bakpulver och salt. Smula över äpplena.
Sätt in i ugnen på 175 grader tills den får fin färg.
Servera med vaniljsås eller glass!


2 kommentarer:

Barbro sa...

Det receptet fick jag av Marlene, det är gott. Och så behövs ju inte så mycket socker på frukten med den söta degen.

Ann sa...

skrev precis en kommentar, vips fick jag info om att jag kan skaffa bloggerkonto och min kommentar försvann...

pajen ser mycket god ut, kanske kan det bli den som får mig att ta reda på när jag bör plocka mina äpplen-innan de ligger på marken och talar om att jag borde ha gjort det tidigare.