30 sep. 2011

Lammgryta med smaker från Marocko

Tänk att kunna sitta ute i trädgården och äta lunch den sista september - är det inte underbart? Ännu underbarare blir det om lunchen består av Lottas fantastiskt goda lammgryta, full av grönsaker och kryddiga smaker!


Den tar lite tid att göra och bör helst göras dagen innan den ska ätas, men så är det ju med många grytor! Lika bra att koka en stor sats på en gång, och lägga resterna i frysen.

Lottas marockanska lammgryta
6 portioner
1,2 kg benfritt lammkött av steken
olivolja
2 stora gula lökar
3 medelstora morötter
1 msk riven färsk ingefära
1-1 ½ tsk salt
1 tsk mald svartpeppar
2 små kanelstänger
lite saffran, kanske ¼ g
1 tsk kajennpeppar
2 dl russin (gärna ljusa)
4 dl vatten (mera om det behövs)
1 burk hela tomater
3 små zucchini
1 burk kokta kikärtor
färsk koriander (eller bladpersilja)

Börja med att skära köttet i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna i olivoljan. Ta inte mer olja än vad som verkligen behövs och bryn på rätt stark värme så att köttbitarna får färg. Flytta efterhand över dem till en stekgryta.

Skala morötter och lök. Skär löken i grova bitar och morötterna i breda bitar på snedden. Lägg ner skuren lök och morotsbitar i köttgrytan. Blanda ner russinen. Strö över alla kryddor utom saffran. Rör om väl.

Slå på vatten och burktomaterna. Vänta med kikärtorna och zucchinin. Låt det hela koka upp och sedan småputtra i 45 minuter. Förbered zucchinin genom att skära den i fjärdedelar på längden och sedan i långa bitar.

Lägg – efter de första 45 minutrarna – i saffran och zucchinibitarna. Låt allt koka upp på nytt och sedan småputtra under lock i ytterligare 30 minuter.

Skölj under tiden kikärtorna genom att hälla dem i ett durskslag och spola genom ärterna under kallvattenkranen. De blir godare av det lilla knepet. Lägg de sista 5-10 minuterna i kikärterna. Smaka till sist av grytan – kanske behövs mer salt eller peppar eller kajennpeppar.

Strö över hackad färsk koriander eller bladpersilja innan grytan ställs fram på bordet.

Servera med couscous!

Inga kommentarer: