4 juli 2011

Kålpudding - en klassiker i det svenska köket


Grabben som kommit hem från Halmstad för att sommarjobba, har blivit en duktig matlagare. När vi diskuterade maträtter berättade han att han testat att laga till kålpudding. Att ha med grönsakerna redan vid matlagningen passar honom perfekt för då behöver han inte tänka på det mer. Kan väl säga att mamman blir stolt över att höra att grabben ägnar sig åt storkok och svensk husmanskost;-)) Har ju alltid försökt att inte ha förmycket halvfabrikat hemma under barnens uppväxt.
Men så sugen jag blev på kålpudding nu då! Å nu som det finns sommarfärsk vitkål i grönsaksdiskarna.  Så idag blir det kålpudding hos mig - men först måste jag handla!
Kålpudding 
1 vitkålshuvud
1-2 msk smör
salt och peppar
2 msk sirap
600 gram blandfärs
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen
1 msk kalvfond.
Sås:
skyn som bildats
matlagningsgrädde
Idealmjöl 
soja
salt och peppar
Dela kålhuvudet och skär bort "stocken". Strimla kålen. Fräs kålen i smör i en stor stekpanna. Rör om och låt det inte brännas vid! Salta och peppra lätt. När kålen är mjuk ringla över 2 msk sirap och ställ åt sidan.
Blanda färs, vatten, kryddor och fond i en bunke.
Lägg hälften av kålen i en form, bred över färsen och toppa med kålen som är kvar. Sätt in allt i ugnen 175 grader. Grädda ca 45 minuter.
Häll av skyn som är i formen i en gryta. Koka upp och tillsätt matlagningsgrädde. Tillsätt idealmjöl till lagom tjocklek. Tillsätt soja så att såsen får en fin färg, smaka av med salt och peppar.
Jag serverar alltid potatis till min kålpudding och naturligtvis lingonsylt!
4 kommentarer:

sasfoto sa...

Inget går upp mot svensk husmanskost! Hoppas att det är ok att jag kopierade receptet. Nu blir det kålpudding snart även hos mig...
Ha en fin fortsättning på sommaren! /SA

Calle Gunnarsson "Matvraket" sa...

Älskar kålpudding och äter det ganska ofta! Min underbara hustru brukar ta det grova av kålen, lite morötter och kanske en lök som fräses i smör och sedan får koka under tiden som puddingen gräddas. Reder av med Maizena och silar - en sås som heter duga! Färgas med lite Soya lämpligen! Skyn slevar jag i mig ändå.

Så kan jag inte annat än undra varför Matlagningsgrädde används? Samma effekt med en mycket mindre mängd vispgrädde!

Anne-Lie sa...

Tack för tipset om såsen - den ska helt klart testas!
Att jag valde matlagningsgrädde var att det var det som fanns hemma. Självklart går det lika bra med vispgrädde i en mindre mängd som du nämner!

Calle Gunnarsson "Matvraket" sa...

Jag vet inte exakt hur hon gör sina såser men de är fantastiska, tror att hela pepparkorn av olika slag får vara med från början nästan alltid!