1 juli 2011

Färskpotatis i olika former till fisk

Att äta fisk är bra miljöval men även nyttigt för hälsan, sägs ju vara bra för intelligensen. Fisk kan även vara snabbmat att laga till när tiden är knapp. Då är färsk fisk perfekt. 
Nu är det ju färskpotatisens tid. Min pappa odlar potatis i svarta hinkar och har alltid potatisen färdig långt före oss andra som odlar i trädgårdslandet. Att han sen är så snäll att han delar med sig av godsakerna gör ju att fler får njuta av potatisen. Å färsk är den - här behövs inte skrapas utan här räcker det att skrubba lite med en borst så är skalet borta!
Nu tänker jag dela med mig av två fiskrätter. Den ena tillagad på traditionellt vis alltså inget nytt under solen och den andra ja där är det väl mer tillbehören jag kommer fokusera på.



Stekt panerad torsk
Blanda vetemjöl med ströbröd ungefär lika delar i en tallrik.
Krydda med salt och vitpeppar efter smak. 
Knäck ett ägg i en annan tallrik - vispa upp lätt.
Jag köpte färdig rensad torsk som jag delade i något mindre bitar. Doppa fisken först i det uppvispade ägget, därefter i mjölblandningen. Stek på halvvarm panna med en rejäl klick smör i. Svårt att säga hur länge men ett tips är att inte steka fisken för hårt och länge för då blir det torrt.
Strö gärna lite persilja över fisken.
Servera med kokt potatis eller potatismos, lingonsylt och grönsaker.



Potatissallad till varmrökt lax
Dela kalla potatisar i mindre bitar, skiva i lite rödlök, skär en ½ avokado i mindre bitar, dela några cocktail tomater och sockerärtor i mindre bitar, några oliver. 
Blanda ihop allt i en burk. Krydda med salt och svartpeppar. "Dressa" med vinäger och olivolja.
Servera som jag gjorde ikväll till varmrökt lax och ett glas vitt;-))

Ät och njut!

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Detta ska provas. Inte sillen då, det har man ju ofta, men stekt panerad torsk med färskpotatis lät ju snadder det.
Tack för tipset.
Ha en skön helg nu.
Kram Synnöve.

Anne-Lie sa...

Sillen? Det är varmrökt lax Synnöve;-)) Men kul att du ska testa den stekta torsken - en klassiker i mitt hem.

Anni sa...

Aha - jag brukar först vända fisken i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd ...

Här blir det varmrökt lax ikväll ;-)