1 maj 2011

Nyinköpt kokbok!


Att då och då skaffa en ny kokbok är rena rama fröjden enligt mig. Att jag sen har fler än jag behöver, det hör inte riktigt hit! Och att kokboken gick för ½ reapriset gör ju att detta var en ren vinst - utifrån mitt sätt att se på det.

Bara älskar denna bok av Anna & Fanny Bergenström. Boken är så vacker att bläddra i. Bilderna är urläckra och recepten får munnen att vattnas! Har testat ett och annat och inget har gjort mig besviken. Men trots min underbara kokbok är det lite matlagning på hemmafronten för tillfället. På veckorna när jag inte har så mycket tid till matlagning är en av grabbarna här och på helgerna när tiden finns finns inte sällskapet! Så av någon konstig anledning har det mest blivit rester eller se till att bli bort bjuden;-))

Men nu blir det mer reklam - jag tänker bjuda på ett recept ur boken som jag testat och kan varmt rekommendera det. Men jag tillåter mig att lägga till mina synpunkter och ändringar.


Gryta från Norrgårde
Det här behövs för 4-5
1 kg grytbitar av nöt eller benfritt lamm
3 msk vetemjöl blandat med 1½ tsk salt + ½ tsk svartpeppar
2 gula lökar, 3 morötter - jag rekommenderar fler!
ca 2 msk olivolja
4 dl vatten + 1 buljongtärning
3 dl vitt eller rött vin - jag tog rött!
3 msk tomatpuré
15-20 rätt små potatisar (400 g) - jag rekommenderar fler för det blir massvis med god sås!
5 hackade vitlökskluftor, liten kvist rosmarin
½ tsk socker, rivet skal av ½ citron
1 liten bunt hackad persilja - jag rekommenderar fryst färdighackad!

Vänd köttbitarna i salt och pepprat vetemjöl i en bunke jag valde en plastpåse som jag sen kunde slänga för då blev det mindre disk och söl! Ställ åt sidan.

Skala och grovhacka löken, Fräs den i olja i en stor gryta ca 5 min. Skala och skär morötterna i bitar och lägg ner dem också i grytan. Lägg ner de inmjölade köttbitarna och blanda dem med grönsakerna. Tillsätt vattnen buljongtärning, vin och tomatpuré. Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock på svag värme 1-1,5 timme. 

Lägg ner de skalade potatisarna mot slutet. Lägg då också ner de hackade vitköksklyftorna och rosmarin Koka klart, det vill säga tills potatisen är mjuk men inte överkokt. Smaka av med lite mer salt och svartpeppar, eventuellt lite socker samt rivet citronskal. Strö över hackad persilja.
Låt allt väl smaka!


3 kommentarer:

Anni sa...

Det finns mycket som lockar i den kokboken - ja, banne mig i alla som Anna Bergenström skriver!

Nu blev jag hungrig...

Ann-Sofi sa...

Ja jag har bläddrat i den ett par gånger. Den är fantastisk:)

Anonym sa...

Just nu kollar jag i buffékokböcker,,inför den studentfesten..Brukar dregla lite samtidigt,,
Mia