Visst är det fantastiskt smidigt med kakor i långpanna? Lätta att baka och räcker till många. När jag fyllde år helgen före påsk bjöd jag bl a på denna saftiga päronkaka. Sirapen ger den en anings kolasmak.
Eftersom mina valnötter var gamla, tog jag pekannötter istället - minst lika gott!
Päronkaka i långpanna
3-4 välmogna päron eller en stor burk konserverade
50 g valnötter/pekannötter
100 g smör
2,5 dl päronlag och/eller mjölk
4 ägg
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Värm ugnen till 200 grader och smörj + bröa en långpanna.
Skala päronen, skär dem i klyftor. Bryt sönder nötterna.
Smält smör och häll i vätskan.
Vispa socker, ägg och vaniljsocker pösigt, rör ned sirap och smörblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i smeten. Häll sedan smeten i långpannan.
Fördela päron och nötter ovanpå.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
2 kommentarer:
Mumafilibaba - snart ska även jag fixa lite recept här! Men tills dess tänker jag njuta av dina;-))
Visst Anne-Lie, vi väntar på flyttgrötsreceptet!
Skicka en kommentar